ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο «Γόρδιος Δεσμός» στα ελληνοτουρκικά εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο «Γόρδιος Δεσμός» στα ελληνοτουρκικά εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τι ελέχθη σε ελληνοτουρικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, στο πάρα πέντε της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

(Αποστολή Κωνσταντινούπολη)

H αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στο ελληνοτουρκικό φόρουμ που διοργανώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Πολιτικοί, αναλυτές, καθηγητές, μέσα ενημέρωσης και από τις δύο χώρες -αναμεσά τους και το newsbomb.gr- αντάλλαξαν απόψεις για το πού βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν ποτέ υπάρχει περίπτωση να λυθεί αυτός ο «γόρδιος δεσμός», ο οποίος προκαλεί εντάσεις.

Όλοι στις τοποθετήσεις τους ήταν πολύ προσεκτικοί και κανείς δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος από τη μια μέρα στην άλλη.

Ακόμη και ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν Φαχρεντίν Αλτούν διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις του:

«Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα είναι πολύ χρήσιμη με στόχο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Η Τουρκία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο να ενισχύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις οποίες θεωρεί ότι αποτελούν παράδειγμα για τον κόσμο».

Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη σημασία της υπογραφής της Διακήρυξης των Αθηνών και στη Θετική Ατζέντα μέσα από την υπογραφή 15 συμφωνιών, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί στις κινήσεις της Τουρκίας μετά τη Διακήρυξη αυτή που προκάλεσαν διπλωματική ένταση, όπως για παράδειγμα τη μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας ή την αδικαιολόγητη αντίδραση για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο κεντρικό Αιγαίο.

Η ομιλία του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου κινήθηκε σε θέματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής», όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι τέχνες. Κάπως έτσι αναμένεται να κινηθεί -σύμφωνα με τη διάθεση και τον προγραμματισμό – και η συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών.

Βέβαια, η επικέντρωση σε λιγότερα σημαντικά θέματα ενέχει τον κίνδυνο να ερμηνευτεί ως πολιτική κατευνασμού που οδηγεί στην αποδοχή μια πραγματικότητας που δεν συνάδει με τις πραγματικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας.

Διότι κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα αλλάξει θέση. Ίσα ίσα όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Καθημερινή, η Άγκυρα επιμένει ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πακέτο χωρίς να θεωρεί προϋπόθεση την προσφυγή στη Χάγη. Υπάρχει λοιπόν πλήρης επίγνωση στην ελληνική αντιπροσωπεία για το τι την περιμένει.

Στη λεγόμενη Θετική Ατζέντα αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία για συνεργασία στην Πολιτική Προστασία καθώς οι δυο χώρες είχαν άριστο δίαυλο επικοινωνίας στους σεισμούς και τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνουν δηλώσεις, χωρίς όμως ερωτήσεις και θα υπάρξει διευρυμένη συνάντηση με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

Στην ελληνοτουρκική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, το παρόν έδωσε και ο Αντατ Πολάτ ο οποίος θα αναλάβει μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες την ίδρυση της κοινής επιχειρηματικής ελληνοτουρκικής ομάδας, η θεματική της οποίας θα συζητηθεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο.