ΕΘΝΙΚΑ

«Γιαβάς-γιαβάς» Μητσοτάκης-Ερντογάν, αλλά ύποπτα σχέδια από το τουρκικό «βαθύ κράτος»

«Γιαβάς-γιαβάς» Μητσοτάκης-Ερντογάν, αλλά ύποπτα σχέδια από το τουρκικό «βαθύ κράτος»
Φωτ.: Eurokinissi

Στην αντεπίθεση οι Τούρκοι με ακραίες φιλοδοξίες για ανακήρυξη ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η γενική εντύπωση που μένει από την σημερινή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία είναι πως παρά τις διαφορές Αθήνας-Άγκυρας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται μια περίοδο νηνεμίας και ψυχραιμίας.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως σε αρκετούς κύκλους το γεγονός ότι κατά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν, ειπώθηκαν πράγματα για την οικονομία, τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες, την μειονότητα, την Μονή Χώρας, το Κυπριακό, αλλά τίποτα σχετικά με το μορατόριουμ στο Αιγαίο ή τα ενεργειακά ζητήματα, όπως τα...τρυπάνια για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό «βαθύ κράτος»

Ωστόσο το τουρκικό «βαθύ κράτος» σκέφτεται διαφορετικά και καλό θα ήταν η ελληνική πλευρά να δώσει τη δέουσα σημασία.

Καταρχάς όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Newsbomb.gr Τούρκος αρθρογράφος της Μιλιέτ βλέπει αλλαγή ελληνικών συνόρων μέχρι το 2040.

Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν κάποιες ακόμη δηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου εκφραστή της ιδέας της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατου Ναυάρχου Cihat Yaycı.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο συγκεκριμένος Τούρκος αναλυτής ζητάει να κηρύξει ΑΟΖ η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει τον πλούτο της, όπως ισχυρίζεται, από την Ελλάδα.

«Εάν δεν δηλώσουμε τις περιοχές που έχουμε καθορίσει στην Ανατολική Μεσόγειο ως Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, οι απώλειές μας θα συνεχιστούν. Το χωράφι που δεν οργώνεις δεν είναι δικό σου», είπε.

Ο Yaycı επεσήμανε ότι υπάρχουν αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο που θα καλύψουν τις ανάγκες 550 ετών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο και τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή χωρίς διακοπή. Ο Yaycı είπε ακόμη ότι δεν πρέπει ποτέ κανείς να υποκύψει στη διεθνή πίεση για αυτό το θέμα και να κάνει ένα βήμα πίσω για χάρη των καθημερινών πολιτικών συμφερόντων.

Ο ίδιος ο απόστρατος προειδοποίησε επίσης «για τον χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης που επιβλήθηκε από την Ελλάδα και περιορίζει την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας» και δήλωσε ότι αυτός ο χάρτης δεν έχει παρεκκλίνει από το 2020 και ότι αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει παραβιάσεις δικαιωμάτων στη «Γαλάζια Πατρίδας».

Λέγοντας ότι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και οι οικονομικές ανησυχίες ώθησαν την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Yaycı δήλωσε ότι «εάν το γεωτρύπανο Abdülhamit Han αποσυρθεί στη Μαύρη Θάλασσα, η Ανατολική Μεσόγειος θα παραδοθεί στους Έλληνες».

Εφιστώντας την προσοχή στις ευκαιρίες που όπως είπε χάνει η χώρα του εάν δεν ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Yaycı είπε: «Γιατί η Τουρκία μιλάει μόνο για την υφαλοκρηπίδα; Γιατί δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης της υφαλοκρηπίδας. Είναι μια αυτονόητη κατάσταση. Αυτό το γνωρίζουν ήδη όλοι. Αλλά η Αποκλειστική Οικονομική κατάσταση απαιτεί ανακοίνωση. Το να δηλώνεις σημαίνει να αγωνίζεσαι. Η υφαλοκρηπίδα έγινε αποδεκτή το 1958, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έγινε αποδεκτή το 1982. Αν πρόκειται να μιλήσουμε για θαλάσσια δικαιοδοσία, θα πρέπει να μιλήσουμε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να μιλά για την υφαλοκρηπίδα εκτός από εμάς», είπε.

Τους...κλέβουμε και τα ψάρια

Σε άλλο σημείο ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως οι Έλληνες, Ιταλοί και Αιγύπτιοι ψαράδες κλέβουν τα τουρκικά ψάρια! «Θα υποστούμε αυτήν την απώλεια εκτός και αν ανακηρύξουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου. Η ετήσια ζημιά μας μόνο από τον τόνο είναι 400 εκατομμύρια δολάρια . Μόνο τον τόνο, δεν υπολογίζω άλλα ψάρια. Ιταλοί ψαράδες, Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ισπανοί ψαράδες μας κλέβουν τα περισσότερα ψάρια. Η Ιταλία, περισσότερο από την Ελλάδα, αντιτίθεται στην ανακήρυξη της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Γιατί οι Ιταλοί ψαράδες ψαρεύουν κυρίως στα νερά μας. Το να λέμε ότι δεν έχουν απομείνει ψάρια στη Μεσόγειο είναι εντελώς ψέμα. Για παράδειγμα, η περιοχή αμέσως έξω από τα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Στην περιοχή αυτή παράγεται η καλύτερης ποιότητας κόκκινη γαρίδα στον κόσμο. Κόκκινες γαρίδες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων κλέβονται από αυτές τις χώρες μπροστά στα μάτια μας».

Σχετικές ειδήσεις