Ο ΟΘΩΜΑΝΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΕΘΝΙΚΑ

«Προσοχή στα δύο πρόσωπα της Τουρκίας» - Από τα χαμόγελα και τη φιλία, στα πισώπλατα μαχαιρώματα

«Προσοχή στα δύο πρόσωπα της Τουρκίας» - Από τα χαμόγελα και τη φιλία, στα πισώπλατα μαχαιρώματα

Ο «Σουλτάνος» λειτουργεί με τη λογική «ένα του φίλου και ένα του νταή, τα οποία χρησιμοποιεί καιροσκοπικά κατά το δοκούν», αναφέρει ο Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, αξιολογώντας τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Το καλό κλίμα, που ομολογουμένως υπήρξε, στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, το οποίο δεν... χάλασε παρά τις μόνιμες και αγεφύρωτες διαφορές και διαφωνίες των δύο χωρών, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάζει, επισημαίνει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο έγκριτος Οθωμανολογός και Νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Κι όλα αυτά,ενώ υπήρξε LIVE κόντρα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δείχνει ότι οι δύο ηγέτες ίσως έχουν βρει τον τρόπο να λένε δημοσίως της διαφωνίες τους δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αποσυμπίεσης - κρύβοντας, δηλαδή, τα προβλήματα κάτω από το χαλί, μέχρι κάποιος να το σηκώσεις...

«Οι παράλληλοι μονόλογοι, στους οποίους συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, απλά δείχνουν ότι υπάρχει επαφή και επικοινωνία», σημειώνει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. «Έστω και εάν σε επίπεδο αστικής ευγένειας και ανώδυνης διπλωματίας- αυτό δείχνουν και οι συμφωνίες περί περιβάλλοντος και υγείας, οι οποίες είναι καλοδεχούμενες ωστόσο-υπήρχαν και υπάρχουν ομαλές σχέσεις», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, με βαθιά γνώση της τουρκικής πολιτικής αλλά και νοοτροπίας, μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι από τη βάση της αναθεωρητική, και αυτό «δεν πρόκειται να αλλάξει». Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας, για τον ίδιο, είναι ξεκάθαρα:

Ο «Σουλτάνος» λειτουργεί με τη λογική «ένα του φίλου και ένα του νταή, τα οποία χρησιμοποιεί καιροσκοπικά κατά το δοκούν».

«Δηλαδή εφαρμόζει την Οθωμανική διπλωματία, όπως ασκούνταν όλους τους αιώνες», εξηγεί στο Newsbomb.gr. Από τη μία, δηλαδή, ευγενικές υποδοχές, δείπνα και αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά από την άλλη, και ειδικά όταν οι συνθήκες το ευνοούν, «πισώπλατες μαχαιριές».

«Αυτή είναι η ερμηνεία του δικαίου στην Ala Turka λογική, τα δικά μου - δικά μου και τα δικά σου δικά μου. Οι συμφωνίες που επιδιώκει ο Ερντογάν είναι πάντα λεόντειες, με τη μερίδα του λέοντος πάντα για τον ίδιο».

Το «kazan – kazan» που επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του πριν από τη συνάντηση, λειτουργεί ως «ισότητα», αλλά «στη βάση της σχέσης του τουρκικού οικογενειακού δικαίου»: Δηλαδή ο σύζυγος θα είναι η Τουρκία και η ύπ-ανδρος γυνή, η Ελλάδα, υποταγμένη και έτοιμη να ακούσει τον efendim/κύρη της. Έτσι βλέπουμε και είδαμε εκ νέου, τις εξής αντιφάσεις από 7 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα 13 Μαΐου », αναφέρει ο Οθωμανολόγος.

Για τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, το καλό κλίμα που συνεπάγεται και την εκμηδένιση, σχεδόν, των παραβιάσων στο Αιγαίο εδώ και έναν χρόνο, δεν αποτελεί παρά συγκυριακή στρατηγική. «Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία δεν έχει ικανά πληρώματα και αεροπλάνα αυτή την περίοδο, οπότε όταν τα αποκτήσει, θα επανέλθει στις γνωστές παραβιάσεις», σημειώνει.

Περιθώριο αισιοδοξίας δεν υπάρχει ούτε για το μέλλον: «Οι αμφισβητήσεις της λληνικής κυριαρχίας διατυπώνονται διαρκώς, συνεπικουρούμενες πλέον και με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία, δημιουργώντας δηλαδή έτσι και μια νέα… διεκδικητική γενιά».

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος καταλήγει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι (1071 - 1453 - 1821 - 1922 - 1974 - 1996) και το τραύμα αυτό, ειδικά με τον αξιακό κώδικα της Τουρκίας, δεν «μπαλώνεται», παρά την καλοπιστία της Ελλάδας, που η Τουρκία εκλαμβάνει ως αδυναμία, στη λογική «όποιος μπορεί κάνει , όποιος δεν μπορεί συνομιλεί».

«Είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στις πρότερες/ ante καταστάσεις. Εξάλλου ο κόσμος ήδη είναι προ των πυλών του Γ' Παγκοσμίου πολέμου, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη αυτός. Στη γενική σύγκρουση η Τουρκία, δεν θα είναι με την πλευρά μας»...

Σχετικές ειδήσεις