ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης δεν ήθελε ερωτήσεις στη συνέντευξη με τον Ερντογάν

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης δεν ήθελε ερωτήσεις στη συνέντευξη με τον Ερντογάν
Φωτ.: Eurokinissi

Συγκεκριμένη αναφορά σε τουρκικό άρθρο καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη λόγω Μονής Χώρας και Γάζας 

Το «τρίτο ημίχρονο» της ελληνοτουρκικής αναμέτρησης στην Άγκυρα ακόμη απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι Τούρκοι επιμένουν να «ανακατεύουν την κόλαση» επιβεβαιώνοντας πως όση «εξομάλυνση σχέσεων» και να προβάλλεται προς τα έξω, το «βαθύ κράτος» είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Συγκεκριμένη αναφορά σε τουρκικό άρθρο καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έγιναν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Τούρκου αρθρογράφου, Μουράτ Γετκίν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα για να μην τεθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και ο λόγος που επικαλείται ο Γετκίν ήταν η Μονή Χώρας και η Γάζα. Το άρθρο επικαλείται τουρκικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά το ζήτησε, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε μόνο να αποφύγει τις ερωτήσεις σχετικά με τη Μονή της Χώρας, αλλά κυρίως να αποφύγει δύσκολες ερωτήσεις για τη Γάζα και το Ισραήλ από τους Τούρκους δημοσιογράφους.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρει:

«Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, στη συνέντευξη Τύπου δεν τέθηκαν ερωτήσεις. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που ήθελε να μην γίνουν ερωτήσεις. Ο δισταγμός του Μητσοτάκη δεν ήταν απλώς να αποφύγει ερωτήσεις για την Μονή Χώρας. Συγκεκριμένα, ήταν για να αποφευχθούν ερωτήσεις σχετικά με τη Γάζα και το Ισραήλ. Αλλά όταν αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ο Ερντογάν αντέδρασε. «”Υπερασπίζονταν την πατρίδα τους”, είπε».

Υπενθυμίζεται πως παρόλα αυτά τόσο το ζήτημα της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τέμενος όσο και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποτέλεσε αντικειμένο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ηγετών.

Τι ειπώθηκε για τη Μονή Χώρας

Υπενθυμίζεται ότι «τα έσπασαν» ανοιχτά για τη Μονή Χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών στην Άγκυρα.

«Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Άκουσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό», ήταν η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ως χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιας χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Άγκυρα αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, είπε πως για απόφαση που ελήφθη το 2020 και το «Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».

Τι ειπώθηκε για τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Χαμάς

Παράλληλα για τη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Μετά ξαναπήρε το λόγο ο κ. Ερντογάν:

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική αλλά αντιστασιακή οργάνωση. Είναι βάναυση προσέγγιση αν τη ονομάσουμε τρομοκρατική. Τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και το λαό τους. Αν την ονομάσετε τρομοκρατική οργάνωση θα μας λυπούσε. Πάνω από 1000 μέλη της Χαμάς σε νοσοκομεία της χώρας μας»

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σχετικές ειδήσεις