ΕΘΝΙΚΑ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν - Οι ανοιχτοί δίαυλοι και ο κρίσιμος Σεπτέμβριος

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν - Οι ανοιχτοί δίαυλοι και ο κρίσιμος Σεπτέμβριος

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα και οι επόμενοι σταθμοί του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ήταν η τέταρτη μέσα σε μόλις δέκα μήνες και, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, «μπορούμε να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης ως μια παραγωγική κανονικότητα, η οποία δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας».

Στην Άγκυρα, όπως αναφέρει η Real, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών και αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει η Real, δεν κρύβει ότι θέλει να ανοίξει η συζήτηση για συγκεκριμένα θέματα, καθώς θεωρεί ότι χωρίς συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί σήμερα στις διμερείς σχέσεις θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι προσεκτική και θέλει η διαδικασία να πάει βήμα-βήμα και να είναι στέρεη. Η ελληνική πλευρά αξιολογεί ότι, παρά το γεγονός πως στην Άγκυρα ετέθησαν και από τις δύο πλευρές τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες (ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της Μονής της Χώρας, ενώ ανέπτυξε και την πάγια θέση όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό), αυτές μπήκαν στο τραπέζι από την πλευρά της Τουρκίας χωρίς να προκαλέσουν εντάσεις. Μάλιστα, ο Ερντογάν εξέφρασε τις ενστάσεις του για τα θαλάσσια πάρκα με ευγενικό τρόπο.