ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΡΙΑ - ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» τους - Τι λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης στο Newsbomb

Νέες ταυτότητες: Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» τους - Τι λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης στο Newsbomb
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Διευκρινίσεις για τις νέες ταυτότητες έδωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr

Πολλά είναι τα ερωτήματα αλλά και οι ανησυχίες που έχουν προκύψει στους πολίτες για τις νέες ταυτότητες, την εγγύτητα που θα φέρουν, την πληθώρα των προσωπικών στοιχείων που θα «κρύβονται» στον ψηφιακό τους αριθμό αλλά και τη δυναμική που θα έχουν χάρη στη νέα τους «πλαστική» μορφή. Απαντήσεις σ’ αυτά αλλά και σε πολλά ακόμα έδωσε, μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, ο Μανώλης Σφακιανάκης, που υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στις νέες ταυτότητες, καθώς πρόκειται για έγγραφο ηλεκτρονικό. Ειδικότερα, μίλησε για τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας μπορεί να διαρρεύσουν αριθμοί και προσωπικά δεδομένα. Επ’ αυτού αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα όμως, ο Μανώλης Σφακιανάκης επισήμανε πως οι νέες ταυτότητες είναι ασφαλείς. Η ενισχυμένη ασφάλειά τους έγκειται στο γεγονός ότι φέρουν βιομετρικά στοιχεία ενώ αποτελούν τη «συγκέντρωση» πλήθους προσωπικών πληροφοριών. Με τις νέες ταυτότητες οι πολίτες θα απολαμβάνουν ευκολίες σε αρκετές άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στις φορολογικές δηλώσεις, στη διαδικασία της ψηφοφορίας και αλλού.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης ανέφερε πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που φέρουν οι νέες ταυτότητες είναι ότι σε περίπτωση κλοπής ή φθοράς ακυρώνονται πολύ εύκολα μέσω ενός ειδικού προγράμματος. «Μέχρι τώρα, αν κάποιος χάσει την ταυτότητά του, πάει στο αστυνομικό τμήμα και δηλώνει απώλεια. Ωστόσο, έχει τύχει πολλές φορές, ενώ έχει κλαπεί μία ταυτότητα, να γίνεται η χρήση της. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέπεται, καθώς μόλις η νέα ταυτότητα θα ακυρώνεται μέσω του ειδικού προγράμματος, θα ενημερώνεται αυτόματα όλο το ψηφιακό σύστημα και δεν θα επιτρέπεται πουθενά και για κανέναν λόγο η χρήση της. Από κει και πέρα ο πολίτης θα καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία για έκδοση νέας ταυτότητας».

Συμπλήρωσε επίσης, πως στις νέες ταυτότητες θα είναι «ενοποιημένο» ένα σύνολο προσωπικών πληροφοριών και έτσι σε μεγάλο βαθμό θα αντικαθιστώνται άλλα έγγραφα που μέχρι στιγμής είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές με το δημόσιο. Παράλληλα, θα διατηρηθούν όλα τα προνόμια που έχουν οι τρέχουσες ταυτότητες, όπως για παράδειγμα το ταξίδι σε χώρες του εξωτερικού, (ιδίως της ΕΕ) όπου δεν απαιτείται το διαβατήριο.

Κλείνοντας ο Μανώλης Σφακιανάκης επισήμανε πως μετά τον Αύγουστο του 2026, καθώς μέχρι τότε οι πολίτες έχουν διορία να εκδώσουν τις νέες ταυτότητες, αν δεν τις έχουν αποκτήσει, τότε θα είναι πάρα πολύ δύσκολες οι οποιεσδήποτε συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Τα στοιχεία στις νέες ταυτότητες

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

  • Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημερομηνία γέννησης, Ιθαγένεια, Ημερομηνία έκδοσης, Ημερομηνία λήξης, Αρχή έκδοσης, Υπογραφή κατόχου
  • Πίσω πλευρά: Όνομα πατέρα, Όνομα μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος)

Να σημειωθεί πως εάν αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη.

Ακόμα, στον ανέπαφο χώρο αποθήκευσης στις νέες ταυτότητες περιλαμβάνονται:

  • Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
  • Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
  • Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
  • Επώνυμο πατρός
  • Επώνυμο μητρός
  • Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
  • Τόπος έκδοσης

Νέες ταυτότητες: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου δελτίου

  • Το νέο δελτίο ταυτότητας είναι διαστάσεων 85,6mm ∓ 0,75mm * 54,0mm ∓ 0,75mm και κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό.
  • Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών κατασκευάζεται από πολυκαρμπονικό υλικό και είναι μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας.
  • Μέθοδος εκτύπωσης. Η εκτύπωση γίνεται μέσω εγχάραξης laser. Όλα τα στοιχεία καθώς επίσης και η έγχρωμη φωτογραφία εκτυπώνονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.
  • Ενσωματώνει σύγχρονα μέτρα ασφαλείας που ενισχύουν την ασφάλεια και αποτρέπουν προσπάθειες πλαστογραφησης.
  • Περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ)
  • Ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ανέπαφα (contactless).

Σχετικές ειδήσεις