ΚΟΣΜΟΣ

«Ζουν σε σκηνές χωρίς νερό»: Συντονίστρια των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» μιλά για το δράμα στη Ράφα

Ράφα
Associated Press

«Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δύσκολη είναι η πρόσβαση και σε φαγητό», λέει η συντονίστρια Παλαιστινιακής Αποστολής «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

Το δράμα που επικρατέι στη Ράφα της Γάζας περιέγραψε με αποκλειστικές της δηλώσεις στο OPEN η συντονίστρια Παλαιστινιακής Αποστολής «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Αναφερόμενη στις συνθήκες διαβίωσης των αμάχων που το έσκασαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τώρα βρίσκονται στη Ράφα, η κυρία Τόμας σημειώνει: «ο πληθυσμός είναι σε τρομερή κατάσταση. Ζουν στις σκηνές, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νερό, σε καθαρό νερό. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δύσκολη είναι η πρόσβαση και σε φαγητό».

Ερωτώμενη για το κατά πόσο έχουν προετοιμαστεί για να τους παράσχουν την ιατρική φροντίδα που απαιτείται σε περίπτωση που το Ισραήλ κάνει χερσαία επιχείρηση, η ίδια απαντά: «Βρίσκονται (στη Ράφα) 1,4 εκατ. άνθρωποι, τεράστιος όγκος και το σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει πλήρως εδώ και μερικές εβδομάδες ή καλύτερα μήνες. Κανένα σύστημα Υγείας στον πλανήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση. Είναι αδύνατο».

Τέλος, είπε: «Ο πληθυσμός που είναι τώρα στη Ράφα δεν γίνεται να φτάσει σε ασφαλές μέρος. Δεν έχει μείνει τίποτα στη Χαν Γιούνις, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, η πρόσβαση σε νερό είναι υπερβολικά δύσκολη. Οπότε, πραγματικά, μιλάμε για τα βασικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει. Δεν μιλάω για ζωή, μιλάω για επιβίωση».