ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 21 ναυτικοί - «Θλιβερή κατάσταση»

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 21 ναυτικοί - «Θλιβερή κατάσταση»

Δεν έχουν κινητά τηλέφωνα και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές του οι 21 ναυτικοί που παραμένουν στο πλοίο Dali από τις 26 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η γέφυρα της Βαλτιμόρης

«Εγκλωβισμένοι» εξακολουθούν να είναι οι 21 άνδρες που επέβαιναν στο πλοίο Dali, την ώρα που γκρεμίστηκε η γέφυρα της Βαλτιμόρης.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους 289 μέτρων είχε ξεκινήσει το 27ημερο ταξίδι του από τη Βαλτιμόρη στη Σρι Λάνκα όταν χτύπησε τη γέφυρα Francis Scott Key, στέλνοντας χιλιάδες τόνους χάλυβα και τσιμέντου στον ποταμό Πατάπσκο Patapsco. Έκτοτε, το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο κάτω από μια τεράστια έκταση από τεμαχισμένο μέταλλο.

Το πλήρωμα, αποτελούμενο από 20 Ινδούς και έναν υπήκοο της Σρι Λάνκα, δεν μπόρεσε να αποβιβαστεί λόγω περιορισμών στην έκδοση βίζας, έλλειψης απαιτούμενων δελτίων για την ξηρά και παράλληλων συνεχιζόμενων ερευνών από το National Transportation Safety Board (NTSB) και το FBI. Τη Δευτέρα, το πλήρωμα παρέμεινε στο πλοίο, ακόμη και όταν οι αρχές χρησιμοποίησαν μικρές εκρηκτικές γομώσεις για να «κόψουν» σκόπιμα μια έκταση της γέφυρας που βρισκόταν στην πλώρη του πλοίου.

Πριν από την ελεγχόμενη κατεδάφιση, ο ναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Shannon Gilreath είπε ότι το πλήρωμα θα παραμείνει εκεί που ήταν, ενώ το πλήρωμα πυροσβεστικού σκάφους θα είναι σε ετοιμότητα. «Αποτελούν μέρος του πλοίου. Είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί το πλοίο στελεχωμένο και λειτουργικό», είπε ο ναύαρχος.

«Θλιβερή κατάσταση»

Μεταξύ εκείνων που έχουν έρθει σε επαφή με το πλήρωμα είναι ο Joshua Messick, εκτελεστικός διευθυντής του Baltimore International Seafarers' Center, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών. Σύμφωνα με τον κ. Messick, το πλήρωμα έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο για «μερικές εβδομάδες» αφού τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν από το FBI στο πλαίσιο της έρευνας.

«Δεν μπορούν να κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των σπιτιών τους. Δεν έχουν κανένα από τα δεδομένα τους ή τα στοιχεία επικοινωνίας με τους οικείους τους. Επομένως είναι πραγματικά απομονωμένοι αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Messick. «Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους τους, ούτε έχουν νέα απ’ αυτούς. Πρόκειται για πραγματικά μια θλιβερή κατάσταση».

Η ταλαιπωρία των ναυτικών τράβηξαν την προσοχή των δύο συνδικάτων που τους εκπροσωπούν, της Ένωσης Ναυτικών Αξιωματικών της Σιγκαπούρης και της Οργάνωσης Ναυτικών της Σιγκαπούρης. Σε κοινή δήλωση στις 11 Μαΐου, τα συνδικάτα ανέφεραν ότι «το ηθικό τους είναι αισθητά μειωμένο».

Στην ανακοίνωση ζητείται επίσης η «άμεση επιστροφή» των τηλεφώνων τους, σημειώνοντας ότι η απώλεια επικοινωνίας με τα μέλη των οικογενειών τους «προκαλεί σημαντικές δυσκολίες κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν μικρά παιδιά».

Ο Ντέιβ Χάιντελ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικών, δήλωσε ότι «όσο και αν διαρκέσει η έρευνα, τα δικαιώματα και η ευημερία του πληρώματος δεν πρέπει να παραβιάζονται».

Προς το παρόν, στο πλήρωμα έχουν δοθεί κάρτες SIM και προσωρινά κινητά τηλέφωνα χωρίς να περιλαμβάνονται δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Messick.

Έλαβαν επίσης πακέτα φροντίδας από διάφορες κοινοτικές ομάδες και ιδιώτες, τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες περιλάμβαναν ινδικά σνακ και χειροποίητα παπλώματα.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις