ΚΟΣΜΟΣ

Μπάκιγχαμ: Εκτίθενται για πρώτη φορά άγνωστες βασιλικές φωτογραφίες των τελευταίων 100 χρόνων

Μπάκιγχαμ: Εκτίθενται για πρώτη φορά άγνωστες βασιλικές φωτογραφίες των τελευταίων 100 χρόνων
Αρχείου - AP

Σπάνιες στιγμές, βασιλικά πορτρέτα, η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλεντον και πολλά άλλα θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες στην γκαλερί The King του παλατιού Μπάκιγχαμ μέχρι τον Οκτώβριο

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκαλύπτει φωτογραφίες από τα βασιλικά αρχεία που δεν έχουν βγει ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η έκθεση των βασιλικών φωτογραφιών ξεκίνησε σήμερα στη γκαλερί The King του παλατιού, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.

Η έκθεση καλύπτει την εξέλιξη της φωτογραφίας βασιλικών πορτραίτων τα τελευταία 100 χρόνια. Ξεκινά μ’ ένα πορτρέτο του 1923 από τους αρραβώνες του πρίγκιπα Αλβέρτου και της λαίδης Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λίον, που αργότερα έγιναν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από 150 αντικείμενα από 40 φωτογράφους από τη Βασιλική Συλλογή και τα Βασιλικά Αρχεία. Ο επιμελητής της, ο Alessandro Nasini δήλωσε ότι η έκθεση αφηγείται την ιστορία της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. «Από το πλέον ιδιωτικό περνάμε στο δημόσιο» είπε για το περιεχόμενο των φωτογραφιών.

Ερωτηθείς σχετικά με την αγαπημένη του φωτογραφία στη συλλογή, ο κ. Nasini επισήμανε ένα πορτρέτο της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β' που τραβήχτηκε το 1968 από τον Cecil Beaton. Η φωτογραφία δείχνει την πρώην μονάρχη να φοράει μια απλή μαύρη κάπα σε αυστηρό λευκό φόντο. Είπε ότι «δείχνει τη βασίλισσα, ίσως περισσότερο ως γυναίκα».

Εκτίθεται επίσης, το πορτρέτο της πριγκίπισσας Κέιτ Μίντλεντον για τα 40ά γενέθλιά της. Το εν λόγω πορτρέτο θα βρεθεί πλάι στο αντίστοιχο της Αλεξάνδρας, πριγκίπισσας της Ουαλίας, του 1864, με την οποία λέγεται ότι μοιάζουν. Θα συμπεριληφθεί επίσης ο γάμος του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας το 2011. Στην εν λόγω φωτογραφία αποτυπώνονται ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ Μίντλεντον να κάθονται στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ μετά την τελετή τους. Περιτριγυρίζονται από τις νεαρές παράνυμφους και τους ακόλουθούς τους, οι οποίοι χρειάστηκε να «δωροδοκηθούν» με ζελεδάκια από τον φωτογράφο Hugo Burnand για να τραβήξει την εικόνα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλεντον ποζάρουν μετά τον γάμο τους
Πηγή: Hugo Burnand: Clarence House

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η φωτογραφία έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από τη βασιλική οικογένεια - δεν πρόκειται για αθέατη φωτογραφία. Ωστόσο, θα εκτεθεί για πρώτη φορά.

Μια ματιά πίσω στον χρόνο

Μια εικόνα που δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ από το 1964 δείχνει τέσσερις βασιλικές μητέρες, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και τη δούκισσα του Κεντ, να κρατούν τα νεογέννητά τους. Η φωτογραφία τραβήχτηκε ως ευχαριστώ στον βασιλικό μαιευτήρα Sir John Peel, ο οποίος έφερε στον κόσμο και τα τέσσερα μωρά μέσα σε δύο μήνες. Την εικόνα θα συνοδεύει μια χειρόγραφη επιστολή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας προς την αδελφή της, "Darling Lilibet", με την οποία της ζητά να υπογράψει την εκτύπωση για να τη χαρίσουν στον γιατρό.

4 βασιλικές μητέρες με τα νεογνά παιδιά τους: Η βασίλισσα Ελισάβετ. η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και η δούκισα του Κεντ
Antony Armstrong-Jones - Royal Collection Trust

Άλλες μη δημοσιευμένες εικόνες της συλλογής περιλαμβάνουν μία από το 1943, στην οποία ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' κάθεται σε ένα γραφείο στο Κάστρο του Ουίνδσορ, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Τραβηγμένη από τον Beaton, ο σκοπός της εικόνας ήταν να προκαλέσει «μια αίσθηση σταθερότητας και ελπίδας για το έθνος» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', η βασιλομήτωρ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα - 1943.
Royal Collection Trust

Πορτρέτα στέψης

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης πολλές εμβληματικές φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ Β', μεταξύ των οποίων και το πορτρέτο της στέψης της από τον Beaton. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία απεικονίζει τη βασίλισσα μεν την πλήρη βασιλική ενδυμασία στο Πράσινο Σαλόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο του Αβαείου του Ουέστμινστερ.

Βασιλικά πορτρέτα από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ και του Δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου
Royal Collection Trust

Το Royal Collection Trust δήλωσε ότι οι vintage εικόνες δεν μπορούν να εκτίθενται μόνιμα για λόγους συντήρησης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Οκτωβρίου.

*Με πληροφορίες από abc

Σχετικές ειδήσεις