ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικό βίντεο: Γιατί δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις συγκρούστηκαν με ξύλα και πέτρες

Σοκαριστικό βίντεο: Γιατί δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις συγκρούστηκαν με ξύλα και πέτρες
The Sun

Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με μάχες σώμα με σώμα και με «πρωτόγονα« όπλα σε μία αμφισβητούμενη συνοριακή γραμμή των Ιμαλαϊων

Συγκλονιστικά πλάνα έχει καταγράψει βίντεο που αν και χρονολογείται από το 2021 βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας.

Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με μάχες σώμα με σώμα και με «πρωτόγονα« όπλα όπως ξύλα και πέτρες σε μία αμφισβητούμενη συνοριακή γραμμή των Ιμαλαϊων.

Στρατιώτες από τις δύο ασιατικές πυρηνικές υπερ-δυνάμεις συγκρούονται στην κοιλάδα Galwan της βορειοανατολικής πολιτείας των Ιμαλαΐων της Ινδίας, Arunachal Pradesh - μέρος της οποίας διεκδικείται από την Κίνα.

Μια μικρή ομάδα Ινδών στρατιωτών συνάντησε 300 Κινέζους στρατιώτες σε μια κορυφογραμμή βουνού που είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση.

Πλάνα δείχνουν Ινδούς στρατιώτες να αποκρούουν δυνάμεις του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), οι οποίοι φαινόταν ότι προσπαθούσαν να προχωρήσουν στην κορυφογραμμή.

Χρησιμοποιήθηκαν νυχτερίδες με καρφιά και τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα - με έναν Ινδό αξιωματούχο να περιγράφει την κινεζική δύναμη ως «ομάδα θανάτου».

Καθώς οι Ινδοί στρατιώτες τους χτυπούσαν, οι δυνάμεις του Πεκίνου κρύφτηκαν πίσω από έναν τοίχο μπροστά στα ανελέητα χτυπήματα.

Με τα τουφέκια δεμένα στην πλάτη τους, τα κινεζικά στρατεύματα έδειχναν απρόθυμα να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα - ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν τον άγριο ξυλοδαρμό από Ινδούς άνδρες.

Τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες που έγιναν σώμα με σώμα με αυτοσχέδια όπλα.

Το Πεκίνο ανέφερε τον θάνατο μόλις τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών σε κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν μια προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού αριθμού.

Η Κίνα και η Ινδία διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις εδάφους κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων τους μήκους 2.100 μιλίων, που ονομάζονται Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC) - μια χαλαρή οριοθέτηση που χωρίζει τα ινδικά και τα κινεζικά εδάφη στην περιοχή.

Η περιοχή των Ιμαλαΐων είναι σε μεγάλο βαθμό απομακρυσμένη, τραχιά και χιονισμένη, με στρατιώτες και από τις δύο πλευρές να αντικρίζουν μόλις λίγα μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο σε πολλές περιοχές.

Γιατί χρειάστηκε μάχη με «αυτοσχέδια» όπλα

Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα και ισχυρό στρατό, μια συνοριακή συμφωνία του 1996 απαγορεύει τη χρήση όπλων και εκρηκτικών κοντά στα σύνορα.

Η αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Κίνας έλεγε: «Καμία πλευρά δεν θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ικανότητα εναντίον της άλλης».

Περιορίζει επίσης τα στρατεύματα και των δύο στρατών από το να χρησιμοποιούν στρατιωτική δύναμη για να επιτεθούν στην άλλη πλευρά ή να εμπλακούν σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να «υπονομεύσουν την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στις συνοριακές περιοχές Ινδίας-Κίνας».

Ένα άλλο σύμφωνο που ονομάζεται Συμφωνία Συνεργασίας για την Άμυνα των Συνόρων υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων και των δύο χωρών το 2013.

Τα μέτρα στο σύμφωνο περιλαμβάνουν τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων και των δύο εθνών.

Πολιτιστικές ανταλλαγές, αθλήματα «χωρίς επαφή», στρατιωτικές ασκήσεις και «μικρής κλίμακας τακτικές ασκήσεις κατά μήκος της γραμμής του πραγματικού ελέγχου στις συνοριακές περιοχές Ινδίας - Κίνας ήταν επίσης μέρος της συμφωνίας που συντάχθηκε για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή