ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στεγαστικά δάνεια έως και το 90% της αξίας των ακινήτων

Τράπεζες: Στεγαστικά δάνεια έως και το 90% της αξίας των ακινήτων

Οι τράπεζες λανσάρουν προγράμματα χορήγησης στεγαστικών δανείων για νέους έως 45 ετών

Μακρινό όνειρο για τους νέους μοιάζει η απόκτηση κατοικίας αλλά οι τράπεζες κάνουν την προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές παρέχοντας στεγαστικά δάνεια, ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων.

Η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας

Πιο συγκεκριμένα, προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο εξής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσφέρουν δάνεια που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων, περιορίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα να χορηγούνται στεγαστικά δάνεια που να αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερους όρους.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με εισόδημα ύψους 2.000€ κάθε μήνα, μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 148.000€, δίνοντας μετρητά λιγότερα από 15.000€. Για 35 χρόνια, θα πληρώνουν κάθε μήνα 600 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο των 133.000€. Όλα αυτά, ενόσω το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4% και το 2022 με 11,9%.

Πρώτη η Εθνική Τράπεζα

Σημειώνεται ότι την αρχή έκανε τον περασμένο μήνα η Εθνική Τράπεζα, ακολουθεί η Eurobank, ενώ θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση αντίστοιχων προγραμμάτων τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από την Alpha Bank.

Το στεγαστικό πρόγραμμα που λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα «Το πρώτο μου σπίτι», απευθύνεται σε νέους έως και 45 ετών, χρηματοδοτεί έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για διάρκεια έως 40 χρόνια και με δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινάει από 3%. Ο δανειολήπτης απαλλάσσεται από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, ενώ έχει τη δυνατότητα να λάβει και προσωπικό δάνειο από την Τράπεζα, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα, για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα της Eurobank θα απευθύνεται σε υποψήφιους δανειολήπτες ηλικίας μέχρι 45 ετών, έχει προνομιακό επιτόκιο και χρηματοδοτεί το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ θα προσφέρει ελκυστικό σταθερό επιτόκιο και 35ετή διάρκεια αποπληρωμής. Ενδεικτικά, αν ο δανειολήπτης επιλέξει σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια, το ύψος του επιτοκίου του για τη συγκεκριμένη περίοδο θα ανέρχεται σε 4%. Το πρόγραμμα θα διατίθεται χωρίς έξοδα φακέλου.

Μάλιστα τα δάνεια αυτά έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει και τα 40 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα είναι άνω των 75 ετών.