ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου - Πώς θα βρείτε το εκλογικό σας κέντρο

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου - Πώς θα βρείτε το εκλογικό σας κέντρο

Αναλυτικές οδηγίες για τις Ευρωεκλογές 2024

Στις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στην Ελλάδά από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

  1. Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  2. Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Πώς θα βρείτε το εκλογικό σας κέντρο

Ελληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα
Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Ελληνας πολίτης που επιθυμεί να ψηφίσει κάνοντας χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό
Θα πρέπει να εγγραφείτε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως κατ' απόλυτη προτεραιότητα . Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να σας διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος. Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.