ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός AKTOR: Προκρίθηκε στην παράταση και τώρα Final Four!

Παναθηναϊκός AKTOR: Προκρίθηκε στην παράταση και τώρα Final Four!

Παναθηναϊκός AKTOR: Με 99-96 στην παράταση (89-89 κ.α.) η ομάδα του Αταμάν επικράτησε του ΠΑΟΚ και πέρασε στα ημιτελικά της Basket League, με το μυαλό να είναι ήδη στο Βερολίνο. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πέρασε δια πυρός και… σιδήρου για να περάσει από την Πυλαία και τελικά τα κατάφερε. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση οι «πράσινοι» πήραν την νίκη στην παράταση με 99-96 (89-89 κ.α.) και πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος.

Κορυφαίος για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν ο Τζέριαν Γκραντ που είχε 19 πόντους, 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ενώ καθοριστικοί ήταν οι Ναν και Γκριγκόνις.

Εξαιρετικός για τον ΠΑΟΚ ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ που τελείωσε το ματς με triple double έχοντας 23 πόντους, 12 ριμπάουντ και 14 ασίστ, παίζοντας 45 λεπτά, αλλά χάνοντας το τελευταίο σουτ που θα έστελνε το ματς σε δεύτερη παράταση.

Πολύ καλό το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού AKTOR στην αναμέτρηση καθώς οι «πράσινοι» με «όπλο» τους το τρίποντο άρχισαν να «ζεσταίνονται». Με τρία συνεχόμενα τρίποντα ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα με 4-9 στο τρίτο λεπτό του αγώνα , με τον Πόρτερ όμως να απαντάει με γκολ-φάουλ για το 7-9. Εκεί ο Ντίνος Μήτογλου με συνεχόμενα σουτ μέσης απόστασης έδωσε και πάλι… αέρα στην ομάδα του, ενώ μετά από μια πολύ όμορφη συνεργασία των Γκριγκόνις και Αντετοκούνμπο, ο Έλληνας σέντερ κάρφωσε εντυπωσιακά και έκανε το 10-15, στο 5’.

Ναν και Λεσόρ έκαναν την διαφορά

Τα επόμενα τρία λεπτά ήταν πολύ κακά για τον Παναθηναϊκό μιας και οι «πράσινοι» σταμάτησαν να κυκλοφορούν σωστά τη μπάλα στην επίθεση, ενώ οι κακές επιστροφές τους στην άμυνα, έδωσαν την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ με τους Φρίντρικσον και Μίχαλακ να «τρέξουν» σερί 8-2 και να προηγηθούν με 19-17, εξοργίζοντας τον Εργκίν Αταμάν ο οποίος κάλεσε άμεσα τάιμ άουτ. Ο Εργκίν Αταμάν πέρασε για πρώτη φορά στη σειρά των Κέντρικ Ναν ο οποίος το πήρε… πάνω του και με 5 σερί πόντους, έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με 21-24, ενώ είχαμε μπει στο τελευταίο λεπτό της περιόδου. Ο Λεσόρ έκανε και αυτός αισθητή την παρουσία του και με το.. .παραπάνω και με ένα ακόμα γκολ-φάουλ αλλά και ένα buzzer beater του Τζέριαν Γκραντ οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο προηγούμενα με 22-29.

Ο έλεγχος στον Παναθηναϊκό AKTOR

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε… μαγκωμένος με πολλά λάθη στο παιχνίδι του και ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρον. Και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό με τους Άλστον και Φρίντρικσον να δίνουν λύσεις και οι «ασπρόμαυροι» να μειώνουν σε 25-29. Με τον Καλαϊτζάκη όμως να παίζει εκπληκτική άμυνα στον Πόρτερ, τον Βιλντόζα να «ζεσταίνεται» και τον Μπαλτσερόφκσι να μπαίνει στην εξίσωση ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 9 πόντους, 27-36, στο 14’. Ένα λεπτό μετά ο Πόερτερ… υπέγραψε το 4-0 για την ομάδα του, το σκορ έγινε 31-36 και ο Αταμάν δεν έχασε χρόνο διακόπτοντας το παιχνίδι με ένα ακόμα τάιμ άουτ. Το 4-0 όμως ήταν μόνο η αρχή μιας και ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια έχασε τη συγκέντρωσή του και τον έλεγχο του αγώνα.

10-0 σερί ο ΠΑΟΚ και αλλαγή δεδομένων

Με τον Φρίντρικσον να είναι εξαιρετικό ο ΠΑΟΚ έκανε την αντεπίθεσή του και σε συνδυασμό με την τεχνική ποινή στον Αταμάν (που διαμαρτυρήθηκε έντονα δικαιότατα όμως για αντιαθλητικό φάουλ που δόθηκε πάνω στον Παπαπέτρου μετά από instant replay) και με σερί 10-0 ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε με 37-36. Οι «πράσινοι» συνέχιζαν να μένουν χωρίς καλάθι εντός πεδιάς με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 40-37 με τρίποντο του Άλστον. Ο Ναν με τον Λεσόρ έφεραν το ματς στο 42-41, με τον Λεσόρ να κάνει το 44-44 στα 15 τελευταία δευτερόλεπτα. Εκεί έγιναν απίστευτα πράγματα μιας και στα τελευταία 2 δεύτερα ο Πόρτερ πέτυχε τρίποντο (47-44) και πήρε και το φάουλ από τον Ναν, με τον Αμερικανό του ΠΑΟΚ να αστοχεί στη βολή, ο Μήτογλου έκανε το λάθος και ο Πόρτερ με δίποντο αυτή τη φορά «έγραψε» το 49-44 με τη λήξη του ημιχρόνου.

Μπροστά ο ΠΑΟΚ, προβληματικοί οι «πράσινοι»

Ο Παναθηναϊκός AKTOR μπήκε με… φόρα στο δεύτερο ημίχρονο και χωρίς πολλά-πολλά άφησε τους γηπεδούχου χωρίς σκορ για τρία λεπτά, κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα βρήκε σουτ με καλές προϋποθέσεις και με σερί 0-9 πήρε προβάδισμα με 49-53. Και πάνω που όλοι θεωρούσαν ότι ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο ο ΠΑΟΚ απάντησε και πάλι. Με τον Φρίντρικσον να είναι εξαιρετικός και να μοιράζει συνεχώς τη μπάλα, διαβάζοντας πολύ σωστά ο ΠΑΟΚ απάντησε με σερί 8-0 και πήρε και πάλι προβάδισμα με τρίποντα των Μίχαλακ και Άλστον, 57-53, στο 25’. Ο ΠΑΟΚ είχε το μομέντουμ, είχε τον έλεγχο και είχε επιβάλλει τον ρυθμό του. Με τον Ισλανδό να κάνει τα πάντα πάνω στο παρκέ και τον Πόρτερ από… κοντά ο «Δικέφαλος» ενάμιση λεπτό πριν το τέλος ξέφυγε με 8 (με τρίποντο του Φρίντρικσον), 65-57 με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 67-61 έπειτα από δύο καρφώματα των Πόρτερ και Αντετοκούνμπο.

Ο έλεγχος στους γηπεδούχους, αποβλήθηκε ο Αταμάν

Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο ο ΠΑΟΚ μπήκε με πολύ καλύτερη νοοτροπία στην αναμέτρηση και συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα. Και πως να μην τον έχει από τη στιγμή που ο Φρίντρικσον πραγματοποιούσε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του με τον Πόρτερ να δίνει λύσεις συνεχώς. Στο 33΄το σκορ ήταν στο 75-67, με τους διαιτητές να αποβάλλουν με το «έτσι θέλω» τον Εργκίν Αταμάν με τεχνική ποινή. Οι διαιτητές μετέτρεψαν το ξεκάθαρο επιθετικό του Άλστον στον Γκριγκόνις σε… αμυντικό με τον Τούρκο τεχνικό να χάνει την ψυχραιμία του, να παίρνει τον δρόμο για τα αποδυτήρια και να… αναλαμβάνει ο Χρήστος Σερέλης. Αμέσως μετά ο Μίχαλακ με τρίποντο έκανε το 79-68, αλλά ο Παναθηναϊκός με 0-4 έκανε το 79-72, ενώ απέμεναν 5 λεπτά για το τέλος.

Ο Ναν πήρε… φωτιά, αποβλήθηκε και ο Λεσόρ με δύο τάπες στον Πόρτερ έστειλε το ματς στην παράταση

Με τον Ναν να αρχίζει να «ζεσταίνεται» ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 83-77, 4 λεπτά πριν το τέλος, ενώ ο ΜακΝίς χρεώθηκε με το πέμπτο του φάουλ. Από τη δημιουργία του Ναν ο Παπαπέτρου πήρε το ελεύθερο τρίποντο και έκανε το 83-80, με τους «πράσινους» να… εξανεμίζουν τη διαφορά των 11 πόντων σε χρόνο… ρεκόρ. Ο Ναν συνέχιζε το.. βιολί του και με ένα ακόμα τρίποντο, αλλά και ένα κλέψιμο και ένα εύκολο λέι απ έκανε το 85-85, 2:20 πριν το τέλος. Το τέλος δεν ήταν για… καρδιακούς με τον Ναν να κάνει όλη τη διαφορά και με δύο βολές να κάνει το 89-89 στα 50 δεύτερα. Αμέσως μετά έβγαλε και την άμυνα πάνω στον Μίχαλακ, αλλά στην επόμενη επίθεση ο παίκτης του Παναθηναϊκού χρεώθηκε με 5ο φάουλ, το οποίο σηκώνει πολύ… συζήτηση πάνω στον Ουίλιαμς. Ο ΠΑΟΚ είχε 19 δεύτερα όλα στη διάθεσή του με τον Λεσόρ να κόβει το σουτ του Πόρτερ και οι γηπεδούχοι να έχουν την επαναφορά και 1.9 δευτερόλεπτα για να πάρει το ματς. Και εκεί όμως ο Λεσόρ έκανε μία ακόμα τάπα στον Πόρτερ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Νίκη…. Θρίλερ και πρόκριση

Εκεί ο Γκραντ ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, καθώς… εκτελούσε και δημιουργούσε μα απόλυτη συνέπεια και με τρίποντο του Γκιργκόνις, 2 λεπτά πριν το τέλος το σκορ έγινε 97-94, με τον Γκραντ να δημιουργεί εξαιρετικά για τον Λεσόρ ο οποίος έκανε το 99-95, 52 δεύτερα για τη λήξη. Με το σκορ στο 96-99 ο Γκραντ έκανε το λάθος στα 12.8 δεύτερα και είχε την ευκαιρία να μείνει ζωντανός. Ο Πόρτερ αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και τελικά ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη, την πρόκριση και πλέον σκέφτεται μόνο το Βερολίνο.

Τα Δεκάλεπτα: 22-29, 49-44, 67-61, 89-89, 96-99

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ