ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το ταξίδι-αστραπή στην Άγκυρα και το ρίσκο της συνάντησης

Το ταξίδι-αστραπή στην Άγκυρα και το ρίσκο της συνάντησης
Αρχείου - Eurokinissi

Το περιεχόμενο της ατζέντας και τα δύσκολα που θα μείνουν... στο ράφι

Στις 15.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα σε μια επίσκεψη που θα διαρκέσει πολύ λίγες ώρες και έχει στόχο να διατηρηθεί ένα καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο αυτό βέβαια είναι δυνατό.

Επί της ουσίας θα πιάσουν το νήμα από τη Διακήρυξη των Αθηνών και τις 15 συμφωνίες που υπεγράφησαν τότε, προκειμένου να ανακοινώσουν άλλες δύο συμφωνίες που θα αφορούν στη συνεργασία στα θέματα πολιτικής προστασίας για τις φυσικές καταστροφές και τη σύσταση διμερούς επιχειρηματικού συμβουλίου. Στα υπόλοιπα ανοιχτά κεφάλαια της θετικής ατζέντας, συνολικά 36, όχι μόνον δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά αντιθέτως διαπιστώνεται οπισθοδρόμηση, με τη Μονή της Χώρας που λειτουργεί πλέον ως τζαμί, την προαναγγελία ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα εισαχθεί στα τουρκικά σχολεία, αλλά και την ενόχληση της Τουρκίας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο κεντρικό Αιγαίο για το οποίο και χθες κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι «η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Η συνάντηση εξ ορισμού έχει ένα ρίσκο κάθε φορά που μιλάμε για ελληνοτουρκικές επαφές και το ρίσκο δεν είναι μόνο διπλωματικό αν κάτι πάει στραβά αλλά και πολιτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει τις ευρεωκλογές μπροστά του και θα πρέπει να πείσει ψηφοφόρους που αντιδρούν σε κάθε είδους προσέγγιση με την Τουρκία. «Οι
ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε έναν γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σημαντικό είναι επίσης ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η τουρκική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει αυτή την περίοδο δύο στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, την Efes και τη Denizkurdu, ενώ προχθές προχώρησε και σε δέσμευση τριών περιοχών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, από τη Σκύρο μέχρι Χίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στόχος λοιπόν, είναι να συμφωνήσουν ότι θα σπρώξουν την μπάλα του κατευνασμού για λίγο ακόμη πιο πέρα, μέχρι την επόμενη συνάντησή τους τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και τη μεθεπόμενη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με άλλα λόγια, αφήνουν στο ράφι τα δύσκολα.

Σημαντικό είναι επίσης να συζητηθεί και το Κυπριακό όπως τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με την προσωπική απεσταλμένη του Α. Γκουτέρες, Ολγκίν Κουέγιαρ, έχει προσκρούσει στην αδιαλλαξία του Ερσίν Τατάρ και, αν δεν υπάρξει συμφωνία επανεκκίνησης του διαλόγου μέχρι τον Ιούλιο, θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Σχετικές ειδήσεις