ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξεκινά τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Ξεκινά τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
AP.

Ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, που θα συμμετάσχει στην άσκηση με την ονομασία «Θαλασσόλυκος».

Η Άγκυρα γνωστοποίησε ότι αύριο, Τρίτη του Πάσχα, θα αρχίσει τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση του Πολεμικού της Ναυτικού με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος», η οποία θα διεξαχθεί σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο διοικητής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων του Στόλου της γείτονος, Αρχιπλοίαρχος Καάν Τουρκάν, ενημέρωσε ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος 100 πλοία επιφανείας, 8 υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επτά μη επανδρωμένα σκάφη (μεταξύ των οποίων και τα νέα σκάφη – «καμικάζι»), δύο ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τρεις ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Επιχειρήσεων, έξι σκάφη της Ακτοφυλακής, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και 15.000 άτομα προσωπικό.

Ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στην άσκηση θα είναι το νεότευκτο μίνι αεροπλανοφόρο / σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu, όπως τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο αρχηγείο του τουρκικού Ναυτικού στο Γκιολτζούκ της Προποντίδας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα λάβει χώρα και εκπαίδευση με πραγματικά πυρά το διήμερο 12 – 13 Μαΐου, ενώ, την 11η Μαΐου θα προηγηθεί η φιλοξενία των διακεκριμένων επισκεπτών στον ναύσταθμο του Άκσαζ. Τις δύο τελευταίες ημέρες, (17 – 18 Μαΐου), τα πλοία που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα επισκεφθούν συνολικά 27 λιμάνια.

Ο Αρχιπλοίαρχος σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης θα προσομοιασθεί και πολιτική διαχείρισης των Μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ψηφιακά μέσα, κοινωνικά δίκτυα) από το κέντρο επιχειρήσεων της άσκησης μέσω του δικτύου των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος.

Όπως επεσήμανε, στόχοι της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών μέσων και της διοίκησης του Ναυτικού, η βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων, των μηχανισμών πρόβλεψης και λήψης αποφάσεων του προσωπικού του αρχηγείου και των μονάδων που συμμετέχουν στην άσκηση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών και η δοκιμή της διαλειτουργικότητας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.