ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Μαμούθ» - «Ρουφά» 36 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα

Ισλανδία: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Μαμούθ» - «Ρουφά» 36 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα
Το εργοστάσιο Μαμούθ στην Ισλανδία
Climeworks

Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που θα δεσμεύουν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και ένα δισεκατομμύριο τόνους CO2 μέχρι το 2050

Ένα εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα σε μέγεθος ρεκόρ ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ισλανδία, κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές είναι μία ακόμα «απόδειξη» για την τεχνολογία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η ελβετική νεοφυής επιχείρηση Climeworks η οποία ειδικεύεται σε τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα είχε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια ότι ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο σε νησί της Ισλανδίας για αυτό τον σκοπό. Η εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει ένα τέτοιο εργοστάσιο και πάλι στην Ισλανδία που δεσμεύει έως 4.000 τόνους διοξειδίου άνθρακα τον χρόνο. Το νέο εργοστάσιο που έχει ονομαστεί «Μαμούθ» θα μπορεί να δεσμεύει 36 χιλιάδες τόνους CO2 ετησίως και η Climeworks ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που θα δεσμεύουν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και ένα δισεκατομμύριο τόνους CO2 μέχρι το 2050.

«Η κατασκευή πολλαπλών εγκαταστάσεων στον πραγματικό κόσμο σε γρήγορες ακολουθίες καθιστά την Climeworks την πιο αναπτυγμένη εταιρεία αφαίρεσης άνθρακα με άμεση σύλληψη αέρα στον πυρήνα», δήλωσε ο συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος Jan Wurzbacher.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία «σύλληψης» και αποθήκευσης αέρα

Το εργοστάσιο αξιοποιεί στο έπακρο τη γεωθερμική ισχύ της Ισλανδίας, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προμηθεύεται από τον χειριστή του σταθμού παραγωγής ενέργειας Hellisheiði ON Power.

Για να απορροφήσει το CO2, το «Μαμούθ» χρησιμοποιεί τεράστιους ανεμιστήρες για να αναρροφά αέρα μέσω ενός συλλέκτη με υλικό φίλτρου. Μόλις γεμίσει, ο συλλέκτης κλείνει και η θερμοκρασία αυξάνεται για να απελευθερωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από το υλικό.

Τι είναι η «σύλληψη» του άνθρακα

Κατά πολλούς η «σύλληψη» του άνθρακα αποτελεί μία σπουδαία λύση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την ώρα όμως, που η τεχνολογία έχει να παίξει ρόλο στη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική στις γρήγορες και μεγάλης κλίμακας περικοπές εκπομπών που απαιτούνται για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), δρ. Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η επίτευξη των στόχων μας «σημαίνει να αφήσουμε την ψευδαίσθηση ότι οι απίστευτα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης άνθρακα είναι η λύση».

Μια πρόσφατη έκθεση του IEA υπολόγισε ότι - με βάση την τρέχουσα κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου - ο κόσμος θα πρέπει να δεσμεύσει ή να αφαιρέσει περίπου 32 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα για να διατηρήσει την παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Μόνο 45 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα δεσμεύονται σήμερα παγκοσμίως κάθε χρόνο και η τόσο σημαντική κλιμάκωση θα ασκήσει αδύνατη πίεση στις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρα από την Ισλανδία, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της από τα αντίστοιχα εργοστάσιά της στην Ισλανδία. Η Climeworks αναπτύσσει επίσης έργα στη Νορβηγία, την Κένυα και τον Καναδά.

* Με πληροφορίες από Euronews

Σχετικές ειδήσεις