ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η ώρα της αμοιβής των 3.000 ευρώ όσων «κάρφωσαν» πλαστές αποδείξεις

Έρχεται η ώρα της αμοιβής των 3.000 ευρώ όσων «κάρφωσαν» πλαστές αποδείξεις
Αρχείου - Eurokinissi

Πρόκειται για επώνυμες καταγγελίες που κατέληξαν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η «είσπραξη» του χρηματικού πόσου ή αλλιώς του bonus, το οποίο φτάνει έως τις 3.000 ευρώ, όσων εντόπισαν αλλά και κατήγγειλαν στην εφαρμογή apodixi τις πλαστές αποδείξεις στις συναλλαγές που είχαν με διάφορες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα «επιβραβεύονται» οι πολίτες, οι οποίοι κατήγγειλαν διάφορα περιστατικά, συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει προχωρήσει στον έλεγχο σημαντικών περιπτώσεων καταγγελιών, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Έρχονται οι πρώτες «εισπράξεις»

Όσοι κατήγγειλαν περιστατικά με πλαστές αποδείξεις αναμένεται να αμειφθούν με ποσό που κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ. Πρόκειται για επώνυμες καταγγελίες που κατέληξαν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι που θα λάβουν το μπόνους είναι φορολογούμενοι που κατήγγειλαν πρατήρια καυσίμων και στα οποία οι ελεγκτές διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο σωρεία παραβάσεων νοθείας καυσίμων και μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα εισροών – εκροών.

Πάνω από 166.000 καταγγελίες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν γίνει περισσότερες από 166.000 καταγγελίες, με τις 75.000 να είναι επώνυμες και τις 91.000 ανώνυμες.

Στην περίπτωση που έπειτα από επώνυμη καταγγελία εις βάρος επιχείρησης μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.