ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής - Οι παγίδες με τις προσυμπληρωμένες

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής - Οι παγίδες με τις προσυμπληρωμένες
PEXELS.

Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2023

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να εκπνέει στις 26 Ιουλίου και το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί παράταση.

Η διαδικασία προχωρά με... χαμηλές ταχύτητες προς το παρόν, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2023, αφού έχει υποβληθείπερίπου το 2,5% του συνολικού αριθμού που κάθε χρόνο περνούν την πύλη της ΑΑΔΕ.

Φορολογική δήλωση υποχρεούται να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει την φορολογική του κστοικία στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του αν είναι εξαρτώμανο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Προσοχή στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Φέτος, για πρώτη φορά, περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι δήλωση, αφού θα είναι προσυμπληρωμενη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για όσους φορολογουμένους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους.

Εάν τα στοιχεία της δήλωσης δεν είναι ακριβή ή ειναι ελλειπή, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προβούν σε τροποποίηση ή και συμπλήρωση των ορθών στοιχείων και να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Ειδικότερα:

  • Μέχρι 1/7/2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.
  • Από 2/7/2024 έως 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει:

  • τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και
  • το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Οι φορολογούμενοι που:

  • έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και
  • όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής

θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15ήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη (στον Πίνακα 8 του εντύπου Ε1) θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.