ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Ισραήλ θα απαντήσει, το Ιράν;

Το Ισραήλ θα απαντήσει, το Ιράν;

Πότε, πώς;

Μπορεί ο ήλιος να μαυρίσει

Η Ανατολή να γίνει Δύση

Να σιχαθούμε όλοι την Caesar'ς σαλάτα

Την ζωή να παρατείνουν

Όλα αυτά μπορεί να γίνουν

Μα το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν…

Είναι τόσο δεδομένο, όσο ότι θα δούμε «Κωνσταντίνου και Ελένης», τρώγοντας το μεσημεριανό γυρνώντας από την δουλειά. Πότε, πώς; Πολλοί ισχυρίζονται το Σάββατο. Άλλοι εντός 10ημέρου. Κάποιοι, ότι ο στόχος θα είναι τα πυρηνικά. Ή μήπως οι σύμμαχοι του Ιράν, Χούθι και Χεσμπολάχ.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Μ. Νετανιάχου το μήνυμα δεν θα το αφήσει στο διαβάστηκε. Πρώτον ηθικά. Οι πολίτες του, αν και απαιτούν κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη, με άμεση επιστροφή των ομήρων, για το Ιράν έχουν άλλη άποψη. Απορούν πως ακόμη παραμένουν σιωπηλοί σε χτύπημα των εδαφών τους. Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ γνωρίζει καλά πως το τέλος του πολέμου, ισοδυναμεί και με το προσωπικό του φινάλε.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, έχει μέχρι στιγμής συνεδριάσει τρεις φορές. Το Τελ Αβίβ θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε για να απαντήσει στο Ιράν, γράφουν αναλυτές. Οι ΗΠΑ από την άλλη, αν και ισχυρίζονται πως σύμμαχοι σε επίθεση δεν θα γίνουν, άλλα φαίνεται να ισχύουν. Μάλιστα, αν και μιλούν με το Ισραήλ για να περιορίσουν την κλιμάκωση και την ευθεία επίθεση, κατηγορούν την Τεχεράνη πως σκοπεύει να αφανίσει το Ισραήλ. Είναι δεδομένο ότι το Ισραήλ παρουσιάζεται ανήμπορο να σταθεί όρθιο μόνο του. Χρειάζεται κάπου να ακουμπήσει…

Το Ιράν από την άλλη, κάνει βήμα πίσω λέγοντας πως εκείνο απάντησε. Συνεπώς ο λογαριασμός είναι μηδέν στο πηλίκο. Έχει αφήσει να διαρρεύσει, ότι είχε ειδοποιήσει και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών. Χθες μάλιστα αναφέρθηκε στην Ελβετία. Ακόμη και η Γερμανία έχει παραδεχτεί πως ο Σολτς πριν ταξιδέψει στην Κίνα, γνώριζε. Η κυβέρνηση του αφήνει να εννοηθεί, ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν παλαιωμένα μαχητικά όπλα, κάτι που δεν θα συμβεί αν το Ισραήλ τολμήσει να εξαπολύσει πυρά εναντίον του.

Έχουμε σκεφτεί όμως, ότι στο μανδύα του Ιράν κρύβεται Ρωσία και Κίνα; Θέλουν να συμμετέχουν σε μια γενικευμένη σύρραξη; Σας θυμίζω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει. Που καταλήγουμε; Το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει και θα το κάνει χωρίς να οδηγήσει τον κόσμος στο χείλος του γκρεμού, όπως είπε η υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας.