Αποκάλυψη-σοκ για κρατικές συμμορίες
Για δράση συμμοριών που λειτουργούν ανενόχλητες μέσα στις κρατικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να «κλείνουν» γρήγορα και ανώδυνα δύσκολες υποθέσεις για μεγάλους οικονομικούς εγκληματίες, μιλάει σε επίσημη έκθεσή του το 2007 ο τότε επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κ. Γ. Κουρέρης.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Την αναφορά του έστειλε στον τότε υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή και στον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Γ. Πεπόνη.
«Από της συστάσεως του ΣΕΥΥΠ λειτουργεί εντός αυτού συμμορία συγκροτούμενη από επιθεωρητές, οι οποίοι σε συνεργασία με μέλη της ηγετικής ομάδας του Σώματος Ελεγκτών, συγκαλύπτει συστηματικά ενόχους οικονομικών καταχρήσεων και μεγάλων παρανομιών».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο κ. Κουρέρης ο οποίος στις 20 Ιουλίου 2007, όταν είδε ότι δεν παίρνει καμία απάντηση από τους Αβραμόπουλο, Ρακιντζή και λοιπούς έστειλε αντίγραφό της στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και στις 14 Απριλίου 2008 έστειλε νέα αναφορά στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, με αφορμή υπόθεση που αφορά την προμήθεια μηχανημάτων σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Η συνέχεια στην κίνηση αυτή του κ. Κουρέρη συνήθως ήταν η σιωπή των αρμοδίων.
Πριν πέντε χρόνια, ο κ. Κουρέρης είχε αποκαλύψει με επίσημη αναφορά του στον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Γ. Πεπόνη το κύκλωμα απατεώνων μέσα στα ασφαλιστικά ταμεία που βγάζουν τις περίφημες συντάξεις –μαϊμού, για τις οποίες τον τελευταίο μήνα μόνο άρχισαν να ενδιαφέρονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέρης γράφει στην επίσημη καταγγελία του: «Μετά τη συλλογή πληροφοριών διαπίστωσα ότι πανελλαδικά λειτουργούν κυκλώματα απατεώνων τα οποία σε συνεργασία με γιατρούς και υγειονομικές επιτροπές εκδίδουν συντάξεις αναπηρίας σε άτομα υγιή αντί 5.000 ευρώ κατά άτομο. Παρά τις επανειλημμένες προφορικές και γραπτές υπομνήσεις προς την διεύθυνση του ΣΕΥΥΠ, τόσον εμού όσον και άλλων γιατρών του τομέα μας, αρνούνται να μας αναθέσουν τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Σε συναδέλφους επιθεωρητές υπάρχει η πεποίθηση ότι ορισμένοι ελεγχόμενοι φορείς ειδοποιούνται από ανθρώπους της διεύθυνσης του ΣΕΥΥΠ προτού αρχίσουν οι έρευνες, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκρύπτουν παραβάσεις των».
Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια, να κερδίσουν κρατικοί υπάλληλοι και «συνταξιούχοι» ή «ανάπηροι» δεκάδες εκατομμύρια που δεν δικαιούντο να εισπράξουν, για να ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό πρόβλημα και τις καταγγελίες του Κουρέρη, το υπουργείο Υγείας, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Μία ακόμη αιτία για τη φτώχευση της Ελλάδας. Αλλά οι μεγάλοι ένοχοι ακόμη δεν έχουν τιμωρηθεί.