Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει τον Απρίλιο
-Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες για να αποφασίσουν οι πολίτες.-Τελεσίγραφο των δανειστών που ζητούν συμφωνία για όλα πριν τις Ευρωεκλογές.-«Δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς συμφωνία» διαμηνύει ο Ντάισελμπλουμ.
Οι δανειστές δείχνουν τα δόντια τους στην Ελλάδα για μία ακόμα φορά.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ακόμα πιο βαρύ από το κλίμα των συνομιλιών της τρόικας με την υπουργούς της κυβέρνησης στην Αθήνα.
Τόσο ο κ.Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ.Ρεν αναμένεται να καταστήσουν σαφές στο σημερινό Εurogroup ότι ''ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει τον Απρίλιο''.
Εννοούν ότι μέχρι τις 10 Απριλίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και για την προώθηση ''μεταρρυθμίσεων'', όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, η ημερομηνία του φρέσκου γάλατος και η ελεύθερη πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Για τους δανειστές όλα είναι ανοιχτά, δεν αποδέχονται ούτε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει η κυβέρνηση, τονίζοντας με νόημα ότι '' η Eurostat είναι αυτή που αποτυπώνει τα ακριβή μεγέθη και όχι η κυβέρνηση.
Μάλιστα η τρόικα προειδοποίησε πριν από λίγα 24ωρα τον κ.Στουρνάρα ότι η τυχόν διασπάθιση, με παροχές, του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό, η κάλυψη του οποίου θα απαιτήσει μέτρα.
Παράλληλα οι δανειστές ζητούν 580 ευρώ μισθό, για τους πρωτοδιόριστους στο δημόσιο, υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και προσδιορισμό μέτρων για το 2015 και το 2016.
Αιωρείται ακόμα και ο εκβιασμός της ΕΚΤ που κάνει τα δικά της ανεξάρτητα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία , όπως όλα δείχνουν, θα παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Με πολύ απλά λόγια, το Βερολίνο θέλει να ωθήσει τη χώρα προς ένα νέο δανεισμό.
Και νέο δάνειο σημαίνει νέο μνημόνιο.
Ο Πρωθυπουργός αλλά και οι περισσότεροι υπουργοί δείχνουν αιφνιδιασμένοι από τη στάση των δανειστών αλλά και την άρνηση τους να αντιληφθούν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο κ.Σαμαράς δείχνει ιδιαίτερα πιεσμένος, τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.
Αν το σημερινό Eurogroup δεν πάει καλά και τεθεί τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε συνολική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, που θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, τότε ο κ.Σαμαράς ενδέχεται να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Με τον τρόπο αυτό καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν για το αν θα ακολουθήσουν το δρόμο ενός τρίτου μνημονίου ή την ρήξη με την Ευρώπη και τους δανειστές. Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις κάποιων συνεργατών του, θα επιχειρήσει μια ηρωική έξοδο, διατηρώντας τη Ν.Δ σε σχετικά αξιοπρεπή ποσοστά, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος.
Ο κ.Σαμαράς, αν υπάρξει αδιέξοδο, είναι βέβαιο ότι θα ενημερώσει την κ.Μέρκελ αφού θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον ίδιο να συμφωνήσει νέα μέτρα αλλά και να προχωρήσει στη σύναψη ενός νέου μνημονίου, όπως και αν λέγεται αυτό.
Το βαρύ κλίμα υποδαυλίζεται και από την σαφή υπόμνηση του κ.Ντάισελμπλουμ προς την ελληνική πλευρά, που συνοψίζεται στη φράση που είπε σε συζήτηση με δημοσιογράφους και κοινοτικούς αξιωματούχους : '' Xωρίς συμφωνία δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ''.
Όλα αυτά ενώ το Μάιο λήγουν ομόλογα ύψους 9 δις ευρώ, που η χώρα πρέπει να πληρώσει για να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός και να θεωρηθεί ότι περιέρχεται σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα διλήμματα για τον κ.Σαμαρά προσλαμβάνουν νέες διαστάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Η εβδομάδα που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης
Νέες απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η τρόικα (vid)
Ξεπεράστηκε το «αγκάθι» των τραπεζών, ανοίγουν νέα μέτωπα
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Tρόικα
Προς συμβιβαστική λύση με την Τρόικα για τις τράπεζες
Κομισιόν:Και την ερχόμενη εβδομάδα θα παραμείνει η Τρόικα στην Αθήνα