«Βόμβες» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το πλεόνασμα

Μόνο η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία έχει πετύχει τόσα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια!

«Βόμβες» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το πλεόνασμα
2'

«Καμπανάκια» χτυπά στην κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με αφορμή τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Στην τριμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, αναφέρει οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είναι μάλλον αισιόδοξοι «αν και έχουν μετριασθεί για την διετία 2014-2015, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018».

Το Γραφείο ασκεί έντονη κριτική για τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ. η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους και πάντως ο μέσος όρος αυτών των πλεονασμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 3,1%, πολύ χαμηλότερος από αυτούς που εκτιμώνται τόσο στο ΜΠΔΣ 2015-18 όσο και στους υπολογισμούς της τρόικας (ιδιαίτερα για την περίοδο μετά το 2015)».

Η αισιοδοξία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να ζητά αναθεώρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας. Επίσης σε αυτή τη λογική θα πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο και η διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του δημόσιου χρέους, αναφέρει η έκθεση.

«Καμπανάκι» για τα έσοδα

Ανησυχητική θεωρεί την πορεία των φορολογικών εσόδων (άμεσοι + έμμεσοι φόροι) που υπολείπονται έναντι του στόχου κατά € 0,52 δισ. ή κατά 5,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Να θυμίσουμε ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα στηριχθούν πάνω στους έμμεσους φόρους.

Διαβάστε επίσης:

Ξεχάστε το κούρεμα – Μόνο επιμήκυνση για ακόμα 50 χρόνια

«Επιμήκυνση 50 ετών αντί για κούρεμα»

Reuters: Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής θα ζητήσει η Ελλάδα

Το σχέδιο για την επιμήκυνση του χρέους που συζητούν κυβέρνηση-τρόικα

Μέχρι το 2060 θα μας «σέρνουν» οι δανειστές και μετά... βλέπουμε!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή