«Βόμβα» 20 δισ. απειλεί την κυβέρνηση!
Εκκρεμούν δεκάδες πρόσφυγες στα δικαστήρια - Δεν υπάρχουν χρήματα για επιστροφές
Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς μετά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για δικαστικούς και ενστόλους, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι δεκάδες πρόσφυγες που εκκρεμούν είναι ικανές να τραντάξουν συθέμελα τον προϋπολογισμό, σε περίπτωση φυσικά που χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές.
Το Υπουργείο Οικονομικών ήδη τρέχει να βρει τρόπους που θα καλύψει τα λεφτά που πρέπει να δώσει σε δικαστικούς και ενστόλους - για αναδρομικά και επαναφορά αποδοχών - πόσο που γι' αυτές τις δυο μόνο περιπτώσεις, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Οι πρόσφυγες έχουν πέσει «βροχή» εδώ και χρόνια στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και ξεπερνούν ακόμα και τις 30! Ωστόσο, θεωρείται ότι το ένα τρίτο αυτών, αν κριθούν τα μέτρα αντισυνταγματικά, τότε θα δημιουργήσουν νέα τρύπα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ!
Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί γιατί γνωρίζει ότι πολλά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατ' απαίτηση των δανειστών κινούνταν στο όριο ή και έξω από τις γραμμές του Συντάγματος. Αν λοιπόν, τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας κρίνουν τα περισσότερα μέτρα ως αντισυνταγματικά, εκτός από την αποκατάσταση μισθών, φόρων και άλλων επιπτώσεων, θα ανοίξουν το δρόμο και για μια συζήτηση για τη φύση του μνημονίου, που ίσως και να έχει στηριχθεί σε μέτρα εκτός του Συντάγματος. Όλοι καταλαβαίνουν φυσικά, τι σημαίνει αυτό.
Οι κρίσιμες αποφάσεις
Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικράτειας, έχουν στα συρτάρια τους πρόσφυγες για μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις που βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας από το 2010 μέχρι και σήμερα και σε αυτά στηρίχθηκαν οι προϋπολογισμοί.
Τα μέτρα για τα οποία υπάρχουν πρόσφυγες στη δικαιοσύνη είναι:
1) Χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Για αυτή την «έμπνευση» Βενιζέλου το Σεπτέμβριο του 2011 έχει χυθεί πολύ μελάνη. Άρειος Πάγος και ΣτΕ δεν έχουν εκδώσει ακόμα οριστική απόφαση, που σημαίνει ότι αν το κρίνουν αντισυνταγματικό, τότε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να εξηγήσουν στο κόσμο γιατί πλήρωσε πάνω από 2 δισ. μέσα σε μια τριετία.
2) Δεν είναι μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ που αφορά τα ακίνητα, αφού εκεί τα οικονομικά επιτελεία βρήκαν «πηγή» εσόδων. Υπάρχει προσφυγή κατά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων με την πληρωμή «προστίμου», αλλά και προσφυγή κατά των φόρων για ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, επειδή οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Θυμηθείτε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή, είχε χαρακτηρίσει «επισφαλείς» τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αυτό γιατί οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει στα... πατώματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
3) Πρόσφυγες υπάρχουν και για τις περικοπές στις συντάξεις (κυρίες και επικουρικές) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο ΙΚΑ και στις τράπεζες. Το οικονομικό επιτελείο εκφράζει φόβους ότι αν εδώ υπάρξει κάποια απόφαση αντισυνταγματικότητας, τότε θα υπάρξει σενάριο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ήδη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Μόνο για φέτος, θα χρειαστούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ, από λεφτά που θα βγουν από τον προϋπολογισμό, μιας και έχουν «φάει» τις κρατικές χορηγήσεις.
4) Στα θέματα των συντάξεων υπολογίστε και τις πρόσφυγες για τις περικοπές στα εφάπαξ, αλλά κατά του νέου τρόπου υπολογισμού του ΛΑΦΚΑ που παρακρατείται στις συντάξεις.
5) «Βόμβα» θεωρείται και η απόφαση για τις περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων.
6) Προσφυγή υπάρχει και για το τέλος για το περιβάλλον στους λογαριασμούς τη ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) αυξήθηκε από την 1η Απριλίου κατά 32%, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε προτείνει αρχικά αύξηση 125%!
7) Μια ακόμα απόφαση που χαρακτηρίζεται ως «βόμβα» είναι αυτή για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Η κοστολόγηση εδώ για τον προϋπολογισμό, αν η απόφαση είναι καταδικαστική για το κράτος, ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από το μέχρι στιγμής πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.
8) Μιας και κάνουμε λόγο για φόρους, άλλη μια μεγάλη «βόμβα» λέγεται έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Είναι ένας από τους φόρους που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους επόμενους μήνες, αν φυσικά πάρει την έγκριση της τρόικα. Η έκτακτη εισφορά μάλλον πάει να γίνει... μόνιμη, αφού η τρόικα θέλει να παρατείνει το μέτρο μέχρι το 2015 και βλέπουμε!
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έχει βάλει στον κρατικό κορβανά σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ.
Τρύπα... 20 δισ. ευρώ!
Μόνο αυτές οι αποφάσεις, αν κριθούν αντισυνταγματικές από την ελληνική δικαιοσύνη, θα δημιουργήσουν μια τρύπα σχεδόν 20 δισ. στον προϋπολογισμό.
Χρήματα που φυσικά δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να βρει το Υπουργείο Οικονομικών, αφού και άλλα μέτρα να φέρει, δύσκολα θα βρει αυτά τα λεφτά. Γνωρίζει δηλαδή, ότι ο κόσμος έχει «στεγνώσει» και δεν υπάρχουν άλλα να του πάρει με τη μορφή «ισοδύναμων μέτρων».
Απομακρύνεται το «όνειρο» για μειώσεις φόρων
Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης ενδέχεται να στείλουν για... μόνιμες διακοπές τις προσδοκίες για σταδιακή μείωση των φόρων που διαρρέει το Υπουργείο Οικονομικών.
Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο το Μαξίμου έτρεξε την περασμένη εβδομάδα να «μαζέψει» τις διαρροές ανώτατου στελέχους του οικονομικού επιτελείου σε δημοσιογράφους, ότι στην επόμενη επίσκεψη της τρόικα θα θέσουμε θέμα μείωσης φόρων.
Εννοείται πως αυτή ήταν μια άκρως επικοινωνιακή διαρροή, την οποία τις προηγούμενες εβδομάδες είχε κάνει και το Μαξίμου. Τι άλλαξε;
Αναμένουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων μέσα στο καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης:
Έξωση και μετά... επίδομα ενοικίου
Τροπολογία – «δούρειος ίππος»: Έτσι θα μας πάρει τα σπίτια το Δημόσιο
Στο Διαδίκτυο θα πουλάει το Υπ.Οικ. τα κατασχεμένα σπίτια των πολιτών
Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014