Κρύφτηκε ο Κυριακόπουλος!

Ερήμην του προέδρου της S&B Οδυσσέα Κυριακόπουλου, που κατηγορείται για υποβάθμιση περιβάλλοντος και διάχυση βιομηχανικών αποβλήτων στη θαλάσσια περιοχή της Μήλου, συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου.

Κρύφτηκε ο Κυριακόπουλος!
3'

Ο βιομήχανος δεν τόλμησε ούτε αυτή τη φορά να παραστεί ενώπιον των δικαστών, δείχνοντας με τη στάση του, ότι δεν σέβεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Αντίθετα, στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθισαν οι συγκατηγορούμενοί του, Γενικός Διευθυντής Ν.Ευρώπης Αθανάσιος Κεφάλας, Διευθυντής Παραγωγής περλίτη Εμμανουήλ Τσοντάκης και ο προϊστάμενος του εργοστασίου στο Τσιγκράδο Δούκας Ευσταθιάδης.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων εξελίχθηκε σε φιάσκο, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και της έδρας του δικαστηρίου. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, ο οποίος ομολόγησε, ότι η S&B ρίχνει τον υπέρλεπτο περλίτη στη θάλασσα, διότι οι συνέπειες είναι μικρότερες, από τη χερσαία απόθεση, καθώς θα δημιουργούσε προβλήματα πνευμονοκονίασης!

Έκπληκτη η Εισαγγελέας ρώτησε τον εργαζόμενο της S&Β, αν είναι μάρτυρας υπεράσπισης της εταιρείας ή κατηγορίας!

Ένας άλλος μάρτυρας που κλήθηκε από την πλευρά του βιομήχανου Οδυσσέα Κυριακόπουλου, προκειμένου να τον βγάλει λάδι, ήταν ένας ψαράς, ο οποίος κατέθεσε, ότι στο σημείο που βρίσκεται ο αγωγός έχει πάρα πολλά ψάρια! Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε ειρωνικά, μήπως θα πρέπει να ρίχνουν περλίτη και σε άλλα σημεία για να είναι γεμάτα τα δίχτυα των ψαράδων! Μάλιστα, όταν ο ψαράς ρωτήθηκε από τον δικηγόρο των κατήγορων τι δουλειά κάνει ο γαμπρός του, απάντησε ότι έχει φορτηγό, αλλά «ξέχασε» να διευκρινίσει, ότι συνεργάζεται με την S&B, με τον Πρόεδρο να τον ρωτά «καλά, δεν γνωρίζετε που δουλεύει ο γαμπρός σας;»!

Καταπέλτης για την S&Β oι καταθέσεις καθηγητών

Καταπέλτης για την S&B του βιομήχανου Οδυσσέα Κυριακόπουλου αποδείχθηκαν οι καταθέσεις δύο καθηγητών, που υποστήριξαν, ότι ο περλίτης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και την υγειά των κατοίκων της Μήλου. Ειδικότερα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αθηνά Λινού κατέθεσε, ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στη Μήλo παρουσιάζουν μέχρι και διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να πεθάνουν από προβλήματα του αναπνευστικού, «δείχνοντας» την S&B, καθώς όπως είπε, στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλοι ρύποι παρά μόνο η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας.

Καταδικαστική για την βιομηχανία ορυκτών ήταν και η κατάθεση του καθηγητή Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Βασίλη Τσελέντη, που υποστήριξε, ότι οι υποθέσεις του περλίτη στη θαλάσσια περιοχή έχουν προκαλέσει την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

Η δίκη θα συνεχιστεί και – εκτός απροόπτου – θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις απολογίες των κατηγορουμένων και την έκδοση της απόφασης το Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο newsbomb ο δικηγόρος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «MILOS SOS» κ. Βασίλης Γεωργακόπουλος «η αποδεικτική διαδικασία ουδεμία απολύτως αμφιβολία κατέλειπε σχετικά με το οικολογικό έγκλημα που συντελείται μέχρι και σήμερα στο νησί της Μήλου. Οι μάρτυρες υπεράσπισης μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας και όλο το ακροατήριο παρακολούθησε μία άνευ προηγουμένου περιγραφή των εγκληματικών δραστηριοτήτων της κατηγορούμενης εταιρείας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή