Χτυπούν τα ρωσικά ...καμπανάκια
Έρχονται οι πρώτοι περιορισμοί εισαγωγών φρούτων – Απούσα η Πρέσβης μας, εξακολουθεί να… ψαρεύει στη Βαϊκάλη
Στην ακέφαλη Πρεσβεία μας στη Μόσχα ακόμη δεν γνωρίζουν τίποτε. Απούσα η Πρέσβης (ψαρεύει στη Βαϊκάλη), απών ο επιτετραμμένος και ο δ/ντής του γραφείου ΟΕΥ (αυτοί με την κανονική τους άδεια). Απορίας άξιο πώς εγκρίνουν από το ΥΠΕΞ ταυτόχρονες άδειες και μετακινήσεις σε Πρέσβη και επιτετραμμένο, ειδικά σε τέτοιες εποχές!
H Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενδέχεται να επιβάλει από την επόμενη εβδομάδα περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι πριν από λίγο ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.
Στις αρχές της εβδομάδας η ίδια Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί στην εισαγωγή φρούτων από όλες τις χώρες της ΕΕ, επικαλούμενη «τη συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta».
Την περασμένη Τετάρτη η ρωσική Υπηρεσία εντόπισε το παράσιτο σε νεκταρίνια από την Ελλάδα, γράφει το ρωσικό πρακτορείο και παραθέτει την ακόλουθη δήλωση του κ. Αλεξέενκο: «Τώρα οι εμπειρογνώμονές μας αποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αξιολογούν τους κινδύνους. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν τούτου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην εισαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία».
Κατά το Ρώσο αξιωματούχο η απόφαση εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός παρόμοιων παραβιάσεων των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων. «Η περίοδος εισαγωγής φρούτων βρίσκεται μόλις στην αρχή της και ξεκίνησαν οι εισαγωγές από την Ελλάδα. Θα εξετάσουμε τα φορτία αυτά και θα αποφασίσουμε», είπε ο κ. Αλεξέενκο.
Δεν πρέπει να υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η ρωσική αντίδραση εντάσσεται στην "βεντάλια" αντίμετρων, στα οποία θα προχωρήσει η Μόσχα, όσο η άφρων πολιτική ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζει να την "πιέζει στον τοίχο". Το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του στο Ουκρανικό, ούτε να υποχωρήσει στο θέμα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας, όμως οι εκκλήσεις στη λογική φαίνεται πως δεν καταφέρνουν να κάμψουν τις συντονισμένες πολιτικές "περιορισμού της Ρωσίας" από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν σιγά σιγά για τις συνέπειες.
Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι αυτή και άλλες παρόμοιες υποθέσεις βρίσκουν την Ελλάδα στο χειρότερο σημείο των ελληνορωσικών σχέσεων και με πλήρως "ξεδοντιασμένο" το διπλωματικό μας δυναμικό, που εκπροσωπείται στη Ρωσία όχι με τα καλύτερα στελέχη του. Η Πρεσβεία μας αδυνατεί να επικοινωνήσει με την πραγματικότητα γύρω της και διαρκώς δημιουργεί, αντί να μειώνει, τις αφορμές τριβών και έντασης. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι σε επικοινωνία, που είχαμε πριν από λίγο, το Γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας μας δεν έχει οποιαδήποτε ιδέα για τα προαναφερθέντα, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχετική επίσημη ανακοίνωση, αν και φυσικά δουλειά της Πρεσβείας μας είναι να προσπαθήσει να αποτρέψει παρόμοιες αποφάσεις.
Κατά τα άλλα όπως γράφαμε χθες η Πρέσβης μας Κα Κουμανάκου βρίσκεται σε ταξίδι για την προώθηση του τουρισμού της Μπουριάτιας, μιας εξωτικής και μακρινής ρωσικής Δημοκρατίας κοντά στη Μογγολία, η οποία φυσικά δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά με τις επιλογές της ιδίας για τις διακοπές της. Το εκπληκτικό είναι ότι ταυτοχρόνως είναι απών και ο επιτετραμμένος μας, που έχει πάρει την κανονική του άδεια, όπως και ο διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ.
Είναι απορίας άξιον ποιος από το ΥΠΕΞ υπογράφει ταυτοχρόνως άδειες και εξωτικές εκτός έδρας μετακινήσεις τόσο στην Πρέσβη, όσο και στον επιτετραμμένο, όταν γύρω μας βράζει το πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό παρασκήνιο γύρω από το Ουκρανικό και όχι μόνο. Η αδιαφορία γίνεται πλέον εγκληματική...
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας εξήχθησαν από την Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, άλλα μικρότερα φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, χουρμάδες κλπ). Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34 %.
Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων). Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97.1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).
Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις ειαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως "στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης".
Διαβάστε επίσης:
Ανήσυχοι οι Έλληνες εξαγωγείς για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας
Η ΕΕ γνωστοποίησε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας