Ένα «λαθάκι» για περισσότερο τρόμο
Πρώτα έριξε τη βόμβα της η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Βούλτεψη, και μετά άρχισε να μαζεύει την καλούμπα-βλέποντας ότι ο στόχος επετεύχθη.
Που ήταν περισσότερος τρόμος, περισσότερο δέος των βουλευτών αλλά και των υποψήφιων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιστρέψουν πανικόβλητοι στο μαντρί της συγκυβέρνησης και να ψηφίσουν οι μεν πρώτοι Πρόεδρο Δημοκρατίας, οι δε δεύτεροι (αν φτάσουμε στην κάλπη) να ψηφίσουν «σωστά».
«Έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα θα σημαίνει πιστωτικό γεγονός για τη χώρα μας» είπε σε πρώτη φάση σήμερα το πρωί η κ. Βούλτεψη.
Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Ότι η επίσημη κυβερνητική εκπρόσωπος της Ελλάδας (και όχι κάποιος βουλευτής ή παπαρολόγος οικονομικός αναλυτής) μάς ενημερώνει ότι η απόφαση έχει ληφθεί, στα κέντρα εξουσίας σε Ευρώπη και Αμερική: Αν δεν βγάλουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας και πάμε σε εκλογές μας φτωχαίνουν, μας ρίχνουν στην κόλαση και ουσιαστικά μας πετάνε έξω από το ευρώ.
Σάλος στο πανελλήνιο. Τρόμος, φόβος, πανικός για όσους καλοβλέπουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και πολλοί από αυτούς δεν είναι καν κεντροαριστεροί).
Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από την κ. Βούλτεψη, η οποία μετά τα μάζεψε λέγοντας ότι έκανε απλά μία αναφορά σε κάποια μηνύματα που εκπέμπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, αλλά διευκρίνισε «η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα για να θωρακίσει τη χώρα από έναν τέτοιο κίνδυνο».
Σε άλλες εποχές θα λέγαμε αυτό που έχει πει ο Σαίξπηρ σε ένα θεατρικό του έργο: «Πολύ κακό για το τίποτα». Ή αυτό που είπε ο γίγαντας Μάο: «Μεγάλη αναταραχή, καλά τα νέα».
Αλλά αυτές τις ημέρες όταν ένας καθημαγμένος, απελπισμένος λαός βομβαρδίζεται καθημερινά από σενάρια ολέθρου για μία κολασμένη επόμενη ημέρα αν δεν ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί η επίσημη κυβερνητική εκπρόσωπος να κάνει ένα «τόσο δα μικρό λαθάκι».
Μία από τις τεχνικές της κακής δημοσιογραφίας είναι να γράφεις ή να λες κάτι φοβερό και τρομερό (που δεν είναι όμως αλήθεια), να προκαλείς σάλο και μετά να το παίρνεις πίσω.
Αλλά ο σάλος έχει ήδη δημιουργηθεί. Η αναπαραγωγή της φοβερής είδησης έχει ξεκινήσει. Αυτό το αγωνιώδες «λες μωρέ να είναι έτσι τα πράγματα;» να πηγαίνει από στόμα σε στόμα.
Ο στόχος λοιπόν επετεύχθη. Η είδηση ότι η Moody΄s προβλέπει αργεντινοποίηση της Ελλάδας κυκλοφορεί ήδη από στόμα σε στόμα.
Τέτοια έχουμε να ζήσουμε πολλά μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα ξέρουμε αν θα πάμε σε εκλογές τον Ιανουάριο.
Μέχρι τότε, ψυχραιμία παιδιά, να περνάμε από δεύτερη και τρίτη σκέψη όσα θα μας ξεφουρνίζουν κάθε τόσο για να αυξάνεται ο τρόμος και τα νταούλια και τους ζουρνάδες αφήστε προς το παρόν στην άκρη γιατί οι αγορές δεν χορεύουν, οι αγορές είναι τέρατα ψυχρά που τους ενδιαφέρει μόνο το κέδρος και όχι οι χοροί.