Τα σενάρια για Οικουμενική και ο φόβος της εξέγερσης

Πώς η Κομισιόν και το Βερολίνο ετοιμάζονται να αντιδράσουν μόλις βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών

Τα σενάρια για Οικουμενική και ο φόβος της εξέγερσης

Στην Κομισιόν και το Βερολίνο κυκλοφορεί μια ιδέα. Στην περίπτωση που υπάρξει αναδιαπραγμάτευση, εντός των ορίων με την Ελλάδα, όποια και αν είναι η τελική κατάληξη, εκτός από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, εννοούν με πρώτο κόμμα τη Ν.Δ, να ζητηθεί ως προαπαιτούμενο δέσμευση για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής, που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά δηλαδή η ευρωπαϊκή υπερδομή, θέλει πολιτική συνευθύνη από την Ελλάδα, ούτως ώστε να μην μπορούν να ανατραπούν τα συμφωνηθέντα παρά μόνον αν υπάρξει φυσική εξέγερση της κοινωνίας και χάος στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά και στην περίπτωση αυτή έχουν μελετηθεί ακραία σενάρια στην Γερμανία, αφού μάλιστα έχουν μελετηθεί σε βάθος και τα περιθώρια που δίνει το ελληνικό Σύνταγμα.

Σε περίπτωση εξέγερσης, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, θα υπάρξει άρση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος και θα επιβληθεί η τάξη με συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, με την Europol- ευρωαστυνομία τύπου ΜΑΤ, αλλά και μέρος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η περίπτωση να αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να δεσμευθεί στην συμφωνία που θα έκανε η επόμενη ελληνική κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ΔΗ.ΜΑΡ, με την Ευρώπη είναι μηδαμινές. Για τον λόγο αυτό έχει αρχίσει το τελευταίο 48ωρο με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ- Βενιζέλου και όχι μόνον η συζήτηση για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, που θα προκύψει από τις διερευνητικές εντολές, σχεδόν από την αρχή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αρκετά θετικός στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων, ευρύτερης αποδοχής , που θα αναλάβει να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη, ως εθνική κυβέρνηση και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει να τοποθετηθούν τα κόμματα και να προκύψουν συμμαχίες διακυβέρνησης ή όχι. Να δοθεί δηλαδή από τα κόμματα εντολή στήριξης στην εθνικής συννενόησης κυβέρνηση, να συμφωνήσει με την Ευρώπη ή να υπάρξει ρήξη στη βάση των Μνημονίων.

Με τον τρόπο αυτό το τοπίο ξεκαθαρίζει για την Ελλάδα, γίνονται συγκεκριμένες και οι υποχωρήσεις από την Ευρώπη και όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητες φυσικά εφόσον η Ν.Δ πετύχει να είναι πρώτο κόμμα και αρχίσουν πάλι τα γνωστά, από την επόμενη των εκλογών της 6ης Μαΐου, του ότι θα πρέπει στη κυβέρνηση να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μελετά σενάρια που δεν θα την φέρουν στη δύσκολη θέση, να χρεωθεί με οποιονδήποτε τρόπο και προπαγάνδα την ευθύνη και τρίτων εκλογών.

Στην Συγγρού αντίστοιχα επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη μέρα και το πώς θα διαχειρισθεί τη νίκη της η Ν.Δ. Ας μην αγνοούμε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι πλέον απολύτως προετοιμασμένη ότι και αν προκύψει από την Ελλάδα, αφού ο κρίσιμος κρίκος που μπορεί να σπάσει μέσα τους επόμενους τρεις κρίσιμους μήνες δεν είναι η Ισπανία ή η Ιταλία, αλλά η Ελλάδα ….

Διαβάστε επίσης:

Stratfor: Έρχονται εξεγέρσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή