Ιδού γιατί η μύγα γλυτώνει πάντα τη μυγοσκοτώστρα!

Οι μύγες γλιτώνουν το χτύπημα από τη μυγοσκοτώστρατην εφημερίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή, με τον ίδιο τρόπο που ο Κιάνου Ριβς ξεφεύγει με δεξιότητα από τις σφαίρες στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Matrix.

Ιδού γιατί η μύγα γλυτώνει πάντα τη μυγοσκοτώστρα!
2'

Όπως και στην ταινία δηλαδή, οι μύγες βλέπουν τον χρόνο να περνά αργά από μπροστά τους.Για το έντομο, η τυλιγμένη εφημερίδα που το κυνηγά με μανία κινείται πολύ αργά αν και εμείς νομίζουμε ότι οι κινήσεις μας είναι αστραπιαίες.

Έτσι, τα έντομα έχουν αρκετό χρόνο για να ξεφύγουν, καθώς όπως και στην περίπτωση του Κιάνου Ριβς με τις σφαίρες, βλέπουν την εφημερίδα να έρχεται κατά πάνω τους σε αργή κίνηση.

Στην πραγματικότητα ο χρόνος περνά με την ίδια ταχύτητα απλά τα μάτια της μύγας στέλνουν ενημερώσεις στον εγκέφαλο πολύ συχνότερα συγκριτικά με τα ανθρώπινα μάτια με αποτέλεσμα οι εγκεφαλικές διεργασίες να επιτελούνται ταχύτερα.

Το αποτέλεσμα είναι, παρά τις ακαριαίες αντιδράσεις μας, οι μύγες να βλέπουν τα αντικείμενα να κινούνται σε αργή κίνηση, ξεφεύγοντας με μεγάλη ευκολία από τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η αντίληψη του χρόνου συνδέεται με το μέγεθος του ζώου και οι μύγες δεν είναι το μοναδικό είδος που αντιλαμβάνεται τον χρόνο διαφορετικά.

Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι το ζώο τόσο ταχύτερα «δουλεύει» ο εγκέφαλός του, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα εξωτερικά γεγονότα εξελίσσονται πολύ αργά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναβοσβήνοντας έναν φακό μπροστά από διάφορα ζώα.

Αν ο φακός αναβοσβήνει συνεχόμενα, τότε το υποκείμενο βλέπει μια συνεχή λάμψη, ωστόσο όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα ζώα.

«Πολλοί ερευνητές έκαναν αυτό το πείραμα με πολλά ζώα. Περιέργως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρών ζώων. Τα μικρότερα ζώα από εμάς βλέπουν τον κόσμο σε αργή κίνηση», δήλωσε ο Δρ. Andrew Jackson από το Κολλέγιο της Αγίας Τριάδας στο Δουβλίνο.

«Οι μύγες μπορούν να αντιληφθούν το φως που αναβοσβήνει τέσσερις φορές γρηγορότερα από εμάς», προσέθεσε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν πάνω από 30 ζώα, μεταξύ των οποίων τρωκτικά, κότες, σαύρες, περιστέρια, σκύλοι, χέλια και χελώνες.Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερο ήταν το ζώο τόσο γρηγορότερα περνούσε ο χρόνος.

«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει τις εντυπωσιακές εγκεφαλικές ικανότητες των μικρότερων ζώων», σχολίασε ο καθηγητής Graeme Ruxton από το Πανεπιστήμιο St Andrews στη Σκωτία, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή