ΑΠΟΨΕΙΣ

Η απομυθοποίηση της επίθεσης του Ισραήλ

Η απομυθοποίηση της επίθεσης του Ισραήλ
AP

Ισραήλ: Σύμφωνα και με το CNN αν γίνει κάτι, αν τονίζω, θα συμβεί Σάββατο. 

Σήμερα τα ξημερώματα «κάτι» έγινε στο Ισφαχάν του Ιράν. Ακριβώς. «Κάτι». Ουδείς ξέρει τι. Ποια τα σενάρια; Ιρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι αναχαιτίστηκαν UAV, με την βοήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων. Προσθέτουν, ότι το σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της υψηλής ευαισθησίας στα συστήματα, λόγω της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας, και όχι λόγω πυραυλικών που εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ.

Εδώ και ώρες το Bloomberg, μεταδίδει πως οι ΗΠΑ είχε ειδοποιηθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Βέβαια, δεν απάντησαν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Πολλοί διαβάζουν την συγκεκριμένη στάση ως υποδόριο πάτημα της σκανδάλης από τις ΗΠΑ. Μήπως στην ουσία θέλησε το Ισραήλ να χτυπήσει με αυτό τον τρόπο; Στοχευμένα, χωρίς απώλειες; Μήπως χρησιμοποιήθηκε ως πληρεξούσιος το Ισραήλ;

Από την άλλη το Ιράν τείνει να απομυθοποιεί την συγκεκριμένη επίθεση. Δημοσιογράφοι της βγαίνουν από την πλατεία μεταδίδοντας πως η ζωή κυλάει κανονικά. Στο φόντο καταπράσινα δέντρα στέκουν περιμετρικά, ενώ ο ήχος του αέρα μοναχά διαπερνάει το μικρόφωνο. Όπως λένε, κάποια αντικείμενα ή drones πέταξαν από πάνω τους. Όχι κάτι ιδιαίτερο δηλαδή. Εδώ να θυμίσουμε πως πίσω από το Ιράν, στέκουν Ρωσία και Κίνα.

Η πρώτη χώρα δεν θέλει επουδενί να ανοίξει νέο μέτωπο. Άρα για να μην απαντήσει το Ιράν, ή μάλλον να μην χρειαστεί να απαντήσει, θα πρέπει να εκμηδενίσει την επίθεση. Παρ όλα αυτά, είναι πρώτη φορά που μετά από μια τέτοια απαντήσει ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ έχουν τοποθετηθεί επίσημα. Τέλος να σημειώσουμε πως το Πάσχα ξεκινάει 22 Απριλίου, σηματοδοτώντας τον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγύπτιους. Κατάλληλη στιγμή για να κλείσει τους λογαριασμούς του και δύσκολη για το Ιράν να εξαπολύσει πυρά. Σύμφωνα και με το CNN αν γίνει κάτι, αν τονίζω, θα συμβεί Σάββατο.