ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Comics στο Υδαταέριο»: Μια ξεχωριστή έκθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

«Comics στο Υδαταέριο»: Μια ξεχωριστή έκθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Vangelis Patsialos

Η έκθεση «Comics στο Υδαταέριο» θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη από τις 17 έως τις 19 Μαΐου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens και παρουσιάζουν την έκθεση «Comics στο Υδαταέριο» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 19 Μαΐου, καθώς και μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αλλά και ξεναγήσεις για τους ενήλικες επισκέπτες του ΒΜΦ, όλα με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή επέτειος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έρχεται με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», φιλοδοξώντας να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο –από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία–, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Έτσι, τα δύο μουσεία, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics, θα συναντηθούν μέσα σε ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το κτίριο Νέο Υδαταέριο, με σκοπό να δημιουργήσουν μια κοινή ματιά της γραμμής παραγωγής του φωταερίου και της διαδικασίας παραγωγής ενός comic, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέους τρόπους έκφρασης, μάθησης και επαφής με την ιστορία.

Στην έκθεση «Comics στο Υδαταέριο» παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούν μια κοινή πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του πιο σύγχρονου κτιρίου του βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο διατηρεί ακέραιο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Οι σελίδες comics που θα δημιουργήσει η καλλιτέχνιδα Μαρία-Όλια Ντακογιάννη ειδικά για την έκθεση αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου σε ένα εργοστάσιο ενέργειας, τις συνθήκες εργασίας, τα υλικά που αγγίζει καθημερινά, τα ρούχα, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτεί η δουλειά του και την εξειδίκευση πάνω στη γραμμή παραγωγής και, παράλληλα, την καθημερινότητα ενός δημιουργού comics, την έμπνευση, τη σύλληψη της ιδέας, το μέσο δημιουργίας και το τελικό προϊόν, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τις παράλληλες διαδρομές τους.

comic-idaterio.jpg
H καλλιτέχνιδα Μαρία-Όλια Ντακογιάννη ειδικά για την έκθεση αφηγείται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου σε ένα εργοστάσιο ενέργειας

Ακόμα, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics διοργανώνουν δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για όλους, στο πλαίσιο της έκθεσης «Comics στο Υδαταέριο».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

«Από το κάρβουνο στον ατμό» | Ξεναγήσεις ενηλίκων από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Με οδηγό την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, ανακαλύπτουμε την καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας του φωταερίου. Επισκεπτόμαστε το κτίριο των Παλαιών Φούρνων, αγγίζουμε τα κορνούτα και μαθαίνουμε για την πρώτη ύλη της παραγωγής, τον λιθάνθρακα. Στη συνέχεια, βρισκόμαστε στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου κάνοντας ένα άλμα στον χρόνο και γνωρίζουμε την τεχνολογικά πιο εξελιγμένη διαδικασία παραγωγής του υδαταερίου. Περιηγούμαστε ανάμεσα στα μηχανήματα και την έκθεση «Comics στο Υδαταέριο» και, τέλος, ανεβαίνουμε στον Πύργο του κτιρίου που λειτουργεί ως Παρατηρητήριο, απ’ όπου μπορούμε να δούμε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου από τα 30 μέτρα ύψος.

Σάββατο 18/5 & Κυριακή 19/5, 11:00, 12:00 και 13:00 (διάρκεια 30’)

Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα, απαραίτητη κράτηση στο 2130109325

«Μια σπίθα από φωταέριο» | Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά από το Ψηφιακό Μουσείο Comics

Τι θα χρειαστεί για να ξυπνήσουμε τη φαντασία μας; Μια σπίθα έμπνευσης που θα μας δώσει η έκθεση «Comics στο Υδαταέριο»! Μαζί με τη Βασιλεία Βαξεβάνη, εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Athens Comics Library, τα παιδιά άνω των 6 ετών θα περιηγηθούν στην έκθεση και θα διαβάσουν τις ιστορίες comic που μπλέκουν το χθες και το σήμερα, το φωταέριο και την τέχνη. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια που θα ξεκλειδώσουν τη φαντασία τους, τα παιδιά θα… αναζωπυρώσουν τη δική τους σπίθα έμπνευσης και θα φτιάξουν τη δική τους σελίδα comic.

Σάββατο 18/5 & Κυριακή 19/5, 16:00 (διάρκεια 90’) - Για παιδιά 6 ετών και άνω

Σημείο συνάντησης: Κτίριο Νέο Υδαταέριο, απαραίτητη κράτηση στο 2130109325

Πληροφορίες

Έκθεση «Comics στο Υδαταέριο»
Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Μαΐου, 11:00-21:00, κτίριο Νέο Υδαταέριο (δίπλα από το Technopolis Café)

Συντελεστές έκθεσης:

Σχεδιασμός Comics: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη, Λήδα Τσενέ
Εποπτεία έργου: Μαρία Φλώρου, Γεωργία Λαζάρου, Αργυρώ Μπατσή, Ιωάννα Παντέ

Είσοδος ελεύθερη

*Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens που υλοποιείται με ελεύθερη είσοδο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (17-19 Μαΐου)