H Google στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Μία εκδήλωση που οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν για να δουν τα νέα smartphones της Google με την επωνυμία Pixel, ίσως στο μέλλον αποδειχθεί ότι είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία για την στρατηγική του αμερικανικού κολοσσού.
Του Δημήτρη Μαλλά
Και ο λόγος είναι ότι σηματοδοτεί μία σημαντική στροφή και ένα νέο σλόγκαν για τη Google, αν κρίνει κανείς από αυτό που έγραψε στο blog της εταιρείας μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος, Σουντάρ Πιτσάι.
Μετά από 10 χρόνια που η Google είχε ως πρώτη προτεραιότητα τις φορητές συσκευές (mobile first), τώρα η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι αυτή που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα (AI first) του αμερικανικού κολοσσού. Και το πρώτο δείγμα της νέας στρατηγικής είναι η διάθεση του Google Assistant, μίας εφαρμογής της οποίας πήραμε μία πρώτη γεύση με το Allo, και η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να κάνει μία συζήτηση -φωνητική ή γραπτή- με τις υπηρεσίες της Google! Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει, το Google Assistant δεν απαντά απλώς σε ερωτήσεις που του κάνει ο χρήστης, αλλά κάνει και το ίδιο προτάσεις για θέματα και ζητήματα που εκτιμά -βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει- ότι ενδιαφέρουν τον χρήστη. Τέτοιου είδους προτάσεις είχε και στο παρελθόν η Google με υπηρεσίες όπως το Google Now αλλά τώρα είναι πιο εύχρηστη η πλατφόρμα και πηγαίνει και ένα βήμα παραπάνω.
Για τη Google, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον προτεραιότητα αλλά χρειάζεται και συσκευές προκειμένου να φανούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας ΑΙ που αναπτύσσει. Κατ’ αρχήν, χρειάζονται smartphones και έτσι παρουσιάστηκαν τα Pixel και Pixel XL, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της εποχής των συσκευών Nexus. Κατασκευασμένα από την HTC και με μόνη διαφορά το μέγεθος της οθόνης (5 ίντσες για το «απλό» και 5,5 ίντσες για το XL) είναι τα πρώτα που έρχονται με ενσωματωμένο το Google Assistant, η πρόσβαση στο οποίο γίνεται πατώντας παρατεταμένα το κεντρικό πλήκτρο. Οι δύο νέες συσκευές έρχονται με κάμερα στα 12,3 megapixel, πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και η τιμή τους ξεκινά από 649 δολάρια στις ΗΠΑ, χωρίς, όμως, να ξέρουμε αν θα έρθουν στην Ελλάδα.
Επίσης, δεν ξέρουμε αν θα έρθει στην Ελλάδα το Google Home, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «έξυπνο» ηχείο αν και μάλλον είναι πολύ περισσότερα. Με το Google Home, και τη βοήθεια του Google Assistant, τα μέλη μίας οικογένειας μέσω φωνητικών εντολών, μπορούν να ακούσουν μουσική, να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις τους, να κάνουν διάφορες δουλειές μέσα στο σπίτι εφόσον υπάρχει η σύνδεση των επιμέρους συσκευών με το Google Home. Πρακτικά, είναι ένας «έξυπνος» οικιακός βοηθός που μπορεί να σε ενημερώσει για οτιδήποτε σχετίζεται με το σπίτι και την καθημερινότητα σου.
Πέραν της τεχνητής νοημοσύνης, η Google δείχνει να υποστηρίζει και αυτή την εικονική πραγματικότητα (virtual reality – VR) αν κρίνει κανείς από την παρουσίαση του Daydream View, το οποίο είναι το headset που υποστηρίζει την αναπαραγωγή περιεχομένου που θα δημιουργείται πάνω στην πλατφόρμα VR της Google με την επωνυμία Daydream. Το ενδιαφέρον είναι πως το Daydream View θα κοστίζει 69 ευρώ στην Ευρώπη.
Από εκεί και πέρα, η Google ανακοίνωσε το Google WiFi, μία μικρή συσκευή που βοηθά στη βελτίωση της κάλυψης του ασύρματου δικτύου μέσα σε ένα σπίτι και το νέο ChromeCast Ultra με υποστήριξη για 4Κ και HDR περιεχόμενο.