Αναφιώτικα: Ένα «νησί» στο κέντρο της Αθήνας (video+photos)

Κάτω από τον επιβλητικό ιερό βράχο της Ακρόπολης, θεόσταλτο θαρρείς, «κουρνιάζει» μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας, ανήμπορη να τιθασεύσει τη «μαγεία» που εκρήγνυται σα λάβα από τα σπλάχνα της, προσφέροντας μια χαραμάδα ξεγνοιασιάς στην τραχιά μουντάδα της πρωτεύουσας.

Αναφιώτικα: Ένα «νησί» στο κέντρο της Αθήνας (video+photos)
3'

Πράσινα τοπία της διάσπαρτης από καλλιτεχνικά θαύματα φύσης, αγκαλιάζουν αρμονικά τόσο τα ασβεστωμένα σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα και τους ανθοστόλιστους κήπους, όσο και τα πέτρινα γραφικά σοκάκια, αποδεικνύοντας εμφατικά πως αυτή η εικόνα δεν είναι αποκύημα της αχαλίνωτης παιδικής φαντασίας αποτυπωμένη με όλα τα χρώματα της κασετίνας σε μια κόλλα χαρτί… Από αυτή, δεν αναδύεται με συχνότητα αναφιλητού το άρωμα από το γιασεμί, το βασιλικό και τις κατακόκκινες μπουκαμβίλιες.

«Κάδρα» και μυρωδιές που δεν προσέρχονται από κάποιο νησί του καταγάλανου Αιγαίου, αλλά από μια γραφική λιλιπούτεια συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα…

IMG 3601

Σκαρφαλωμένη στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας, η γειτονιά που ξεγελά περιπαικτικά τον επισκέπτη δίνοντας την εντύπωση νησιού, πήρε «πνοή» τον 19ο αιώνα από εργάτες που έφθασαν από την Ανάφη, για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Οι εργάτες λέγεται ότι επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, βάσει της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, γιατί τους θύμιζε την πατρίδα τους…

Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των Αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.
Παράλληλα, οι Αναφιώτες αναστήλωσαν, με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, το ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Μετά το 1922 ωστόσο, προστέθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες μεταβαλλόντας τη σύνθεση του πληθυσμού, ενώ τη δεκαετία του 1950, τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο ανασκαφών. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν μόνο 45 οικήματα (με επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ) τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και φιλοξενούν 65 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 4 παιδιά.

IMG 3597

Πρόσβαση

Η ευκολότερη - και δημοφιλέστερη - πρόσβαση στα Αναφιώτικα είναι από τα σκαλάκια που ξεκινούν δίπλα στον Άγιο Γιώργη του Βράχου, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, απολαμβάνουν την καλύτερη θέα στο Λυκαβηττό απ’ όλη την Αθήνα. Όταν ξεκινήσετε να τα ανεβαίνετε, θα έχετε την εντύπωση ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο – συνηθίστε το και συνεχίστε να ανεβαίνετε καθώς έτσι μοιάζουν σχεδόν όλα τα δρομάκια-σκαλάκια στα Αναφιώτικα. Για να φτάσετε στον Άγιο Γιώργη του Βράχου, η διαδρομή με τη λιγότερη ανηφόρα είναι αυτή που ξεκινά από τη Θέσπιδος (δρομάκι-συνέχεια της πολύβουης Κυδαθηναίων) και εν συνεχεία στρίβει δεξιά στην Στράτωνος (πηγή: in2life.gr).

IMG 3606

Κάντε μια κυκλαδίτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας μέσω του gallery και παραδοθείτε έστω και νοητά στη γαλήνη που κυριεύει ανερυθρίαστα τον επισκέπτη σε αυτό το «νησί χωρίς θάλασσα»…

Πηγή βίντεο: Themonitor.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή