Pyramis: Η Ελλάδα ταξιδεύει σε 65 χώρες του κόσμου
Η μεταλλουργία που εξάγει τους νεροχύτες, τις κατσαρόλες και τις υπόλοιπες λύσεις της για την κουζίνα και το μπάνιο σε όλο τον πλανήτη είναι ένα από τα στολίδια της ελληνικής βιομηχανίας και παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση.
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Η προηγούμενη γενιά Ελληνίδας νοικοκυράς γνωρίζει καλά την Πυραμίδα από τα μαγειρικά σκεύη που μέσα τους έχουν γεννηθεί οι πιο αξέχαστες οικογενειακές στιγμές. Η σύγχρονη γενιά την έχει ξεχωρίσει για το design των νεροχυτών και των ηλεκτρικών συσκευών της. Η Pyramis κατέχει μια ηγετική θέση στην ελληνική κουζίνα για πάνω από μισό αιώνα. Αλλά εδώ και αρκετά χρόνια είναι μια φίρμα διάσημη και στο εξωτερικό.
Τα προϊόντα της, με αιχμή τους νεροχύτες της, εξάγονται σε 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όχι μόνο αυτό. Εννιά θυγατρικές (σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιταλία, Ρωσία) έχουν ιδρυθεί από την Pyramis και το 80% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από την εξαγωγική της δραστηριότητα. Με απλά λόγια, η ελληνική Pyramis είναι μια πολυεθνική βιομηχανία. Κι όμως, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς, παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση…
54 χρόνια ιστορίας
Είναι μάλιστα μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας ο pater familias και ιδρυτής παραμένει ενεργός και δραστήριος μέχρι και σήμερα. Η πορεία της ξεκινάει το 1959, όταν ο Αλέκος Μπακατσέλος ιδρύει την εταιρεία του στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινά κατασκευάζοντας έπιπλα.
Η πρώτη παραγωγική μονάδα κατασκευής μεταλλικών σωλήνων, η μονάδα δηλαδή που όρισε και τη μετέπειτα πορεία της εταιρείας, στεγάζεται σε ένα μικρό χώρο 110 τ.μ. στο 4,5 χλμ. της οδού Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά. Αλλά οι (θετικές) εξελίξεις για την εταιρεία είναι ραγδαίες. Η ποιότητα που βάζει στα προϊόντα του ο κ. Μπακατσέλος και η εργατικότητά του βοηθούν την επιχείρηση να γίνει πολύ γρήγορα γνωστή και να ανοιχτεί σε νέες δραστηριότητες.
«Δεν είναι εύκολο πράγμα να βγάλεις νεροχύτη» σχολιάζει ο Αλέκος Μπακατσέλος για το προϊόν που εδραίωσε παγκοσμίως την επιχείρησή σου. «Αλλά επέμενα. Και, ξέρετε, ο επιμένων νικά». Ο πρώτος νεροχύτης θα βγει από το εργοστάσιο της Πυραμίδας το 1968 (τότε η επιχείρηση απέκτησε το όνομα Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ). Ενδιάμεσοι σταθμοί, βέβαια, προς την καθιέρωση των νεροχυτών Pyramis σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν η συνεργασία με τη Zanussi το 1969, η μετεγκατάσταση το 1972 στο καινούργιο της εργοστάσιο (20.000 τ.μ.) και η επέκταση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης το 1977 (σήμερα, εδρεύει σε ιδιόκτητη έκταση 286.000 τ.μ. ενώ οι εγκαταστάσεις παραγωγής της καλύπτουν περίπου 30.000 τ.μ.). Τότε ήταν που ξεκίνησε η παραγωγή κουζινικών σκευών.
«Πραγματικά είχαμε μεγάλη επιτυχία, γιατί η ποιότητα της κατσαρόλας της Πυραμίδος είναι εξαιρετική» λέει ο κ. Μπακατσέλος. Τα κατσαρολικά ήταν ένα πολύ σημαντικό εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα. Αλλά ήταν ο ανταγωνισμός, που όλο και εντεινόταν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο οποίος δυνάμωσε τον Αλέκο Μπακατσέλο. «Έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να παραμείνουμε στην πατρίδα μας, την οποία και εγώ και οι συνεργάτες μου την αγαπούμε πάρα πολύ», εξηγεί.
Έτσι, από το 1997 ως το 2007, η επιχείρηση θα επενδύσει περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις και τεχνολογίες, με σκοπό να γίνει η κορυφαία ελληνική κατασκευάστρια εταιρεία νεροχυτών, αλλά και να επεκταθεί στο εξωτερικό. Μισό εκατομμύριο ακόμη θα επενδυθεί το 2010 στη νέα μονάδα έκχυσης πολυουρεθάνης, που επιτρέπει την παραγωγή νεροχυτών με προεγκατατεστημένη ταινία στεγανοποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τον Αλέκο Μπακατσέλο και το πείσμα του…
Η εταιρεία σήμερα
Με δυναμικότητα παραγωγής πάνω από 1.500.000 νεροχυτών ετησίως, η Pyramis είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου παγκοσμίως. Εκτός από τις εξαγωγές της σε 65 χώρες και τις 9 θυγατρικές που προαναφέραμε, υποστηρίζει και διαχειρίζεται μακροχρόνιες συνεργασίες με global key accounts όπως ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και άλλους.
Το πολύ μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών της (80%) τη βοηθά να βγει αλώβητη από την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι το 2013 θα κλείσει με θετικό οικονομικό πρόσημο για τις δραστηριότητές της. Το 2011 βραβεύτηκε από την ICAP ως μία από τις «Strongest Companies in Greece».
Στην παραγωγική της μονάδα στη Θεσσαλονίκη, που καλύπτει την εξαγωγική της δραστηριότητα παγκοσμίως, εργάζονται περίπου 300 άνθρωποι, από τους 400 συνολικά που απασχολεί η εταιρεία. Οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές. Μια περιήγηση στο εργοστάσιο κόβει την ανάσα: Προηγμένα κέντρα κοπής και μορφοποίησης του ανοξείδωτου υλικού, πρέσες και εξειδικευμένες συγκολλήσεις, ρομποτικές εφαρμογές και πολλά ακόμη αυτόματα συστήματα είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων της επιχείρησης στη νέα τεχνολογία. Η όλη διαδικασία παραγωγής των νεροχυτών γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, πιστοποιημένη με ISO 14001 Περιβαλλοντολογικής Διαχείρισης.
Και βέβαια, δεν είναι μόνο οι νεροχύτες (που πάντως καλύπτουν το 73% της παραγωγής της). Στην γκάμα των προϊόντων της Pyramis θα βρει κανείς ακόμη τις περίφημες κατσαρόλες της (3%), ηλεκτρικές συσκευές (15%), μπαταρίες μπάνιου και κουζίνας, διάφορα μαγειρικά σκεύη, μπανιέρες, συστήματα υδρομασάζ, είδη υγιεινής και αξεσουάρ μπάνιου, θερμοσίφωνες, ηλιακά συστήματα και πολυκουζινάκια.
Η συνταγή της επιτυχίας
Τον Αλέκο Μπακατσέλο διαδέχονται τα παιδιά του. Ήδη ο Νίκος Μπακατσέλος έχει πάρει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της επιχείρησης, συνεχίζοντας τον οικογενειακό της χαρακτήρα στον απόλυτο βαθμό. «Διατηρούμε την προσαρμοστικότητά μας στις διαρκείς αλλαγές της βιομηχανίας», σχολιάζει. Και εξηγεί ότι -με αιχμή του δόρατος το νεροχύτη- η Pyramis σκοπεύει να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Επίσης, δηλώνει πως στο άμεσο μέλλον η εταιρεία θα ανοιχτεί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις για την κουζίνα και το μπάνιο.
Καθώς ο Αλέκος Μπακατσέλος ετοιμάζεται να αποχωρήσει σιγά σιγά από την… κορυφής της Πυραμίδας, αφήνει ως επιχειρηματική κληρονομιά στα παιδιά του την δική του εκδοχή για την συνταγή της επιτυχίας. «Αυτές είναι οι οδηγίες και οι ευχές μου προς τα παιδιά του», λέει: «1. Θέληση για δημιουργία. 2. Να μην κουράζονται 3. Να μην απογοητεύονται. 4. Να προσπαθούν. 5 Να είναι συνεπείς».