Διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο έως το 2015

Έχει τεθεί πραγματικά θέμα χαλάρωσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας;

Διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο έως το 2015
2'

Αρκούσε μια έμμεση αναφορά στο θέμα, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, για να «βάλει φωτιές» αναφορικά με το εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα – και σε επίσημη βάση – τέτοιο ζήτημα δεν έχει ανοίξει. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σε καμία ατζέντα συζητήσεων. Ωστόσο, ατύπως, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση, ακόμα και στους τροικανούς, ότι οι χρονικές προθεσμίες που έχουν προβλεφθεί είναι μάλλον ασφυκτικές. Κι ότι ενδεχομένως, θα «σήκωναν» κάποια μικρή χαλάρωση, αν πρέπει να διασφαλισθεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, άρχισε μια …φιλολογική, κατ' αρχήν, κουβέντα, αναφορικά με το πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να ανακοινώσει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ως γνωστόν, έως το τέλος του μήνα ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, θα πρέπει να ανακοινώσει μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ, για τη διετία 2013 – 2014.

Αντικειμενικά το συγκεκριμένο έργο κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο και η εφαρμογή του σχεδόν αδύνατη. Η εναλλακτική πρόταση, λοιπόν, που συζητείται, προβλέπει τη χρονική επέκταση του προγράμματος κατά έναν χρόνο, δηλαδή έως το 2015.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι στη διετία το ύψος των μέτρων θα αφορά στο 4,5% του ΑΕΠ και στον τρίτο χρόνο το άλλο 1% που υπολείπεται για να συγκεντρωθεί το 5,5%.

Επαναλαμβάνεται ότι οριστικές αποφάσεις επ αυτού δεν έχουν ληφθεί. Καλά – καλά δεν έχει επισημοποιηθεί η συζήτηση αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φαίνεται όμως ότι υπογείως η σχετική ζύμωση έχει ξεκινήσει …

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή