Reuters: Ο Βγενόπουλος βάζει την Κύπρο στην οικονομική κρίση!
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επιρρίπτει στον Mr. MIG ευθύνες για την κρίση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημακι εκείνος προτείνει στους Κυπρίους να πάνε στη Blackrock
Εκτενές ρεπορτάζ για τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, την πορεία της Marfin Popular Bank και το ρόλο της στη δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει του κυπριακό τραπεζικό σύστημα αφιερώνει το διεθνές πρακτορείο Reuters.
Το δημοσίευμα του Reuters έχει τίτλο «πώς μια ελληνική τράπεζα ‘μόλυνε’ την Κύπρο». Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος χαρακτηρίζεται ως ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο οποίος έχτισε μια επιχειρηματική «αυτοκρατορία» με μετοχές σε «σχεδόν στα πάντα», από την ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή μέχρι το γίγαντα στον τομέα των τροφίμων Vivartia. Ωστόσο, οι απώλειες, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010, σύντομα πυροδότησαν «ανέκδοτα» στην Αθήνα με τα αρχικά MIG «μεταφράζονται» σε «Money Is Gone».
Το ρεπορτάζ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εμπλοκή του ονόματος του κ. Βγενόπουλου και της Marfin Popular Bank στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ως ο κύριος δανειστής της Μονής για την αγορά δημόσιας γης και την εν συνεχεία αγορά μετοχών της τράπεζας από την πλευρά των μοναχών.
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα «για το τι πήγε στραβά με τη Marfin – και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών».
Σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Βγενόπουλος φέρεται να δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να παραδώσει την προεδρία της τράπεζας, η οποία είχε τεθεί υπό τον έλεγχο του κυπριακού δημοσίου και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank.
Η νέα διοίκηση αποκάλυψε, όπως αναφέρει το Reuters, μεγάλη έκθεση της τράπεζας σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχές του ομίλου MIG. Κάτι που κατέστησε την τράπεζα εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στη «μοίρα» της MIG.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Μ. Σαρρή, σημερινού προέδρου της Cyprus Popular Bank και πρώην υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές».
Τι χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση
Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της, ποσό που θα χορηγηθεί από το κυπριακό δημόσιο. Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή τη σύναψη δανείου με τρίτη χώρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος υποστηρίζει μιλώντας στο πρακτορείο ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία σπίλωσής του, ότι η αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά δική του απόφαση και ότι ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. Απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το γεγονός ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο, «πέφτοντας σε παγίδα».
Ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «φτωχός με χρήματα», επιμένει ότι η Κύπρος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αμερικανική BlackRock, για την υπόθεση. Οι προσπάθειες να αμαυρωθεί το όνομά του και το όνομα της Marfin θα βλάψουν μόνο την Κύπρο, καταλήγει το δημοσίευμα.