«Ο επιχειρηματίας που μόλυνε την Κύπρο»

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση με τους χειρισμούς του Ανδρέα Βγενόπουλου με την MIG και την Cyprus Popular Bank χάρη στο Reuters.

«Ο επιχειρηματίας που μόλυνε την Κύπρο»
2'

Μετά την δημοσιοποίηση έρευνας με το επιθετικό τίτλο "Πώς μία ελληνική τράπεζα μόλυνε την Κύπρο", στην οποία αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι χάρη στη MIG η Μεγαλόνησος κατέληξε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, το ειδησεογραφικό δίκτυο έστειλε ανταποκριτή στο νησί για να κάνει την έρευνα του και να μάθει τί έχει συμβεί τελικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, το 2010 η MIG, η εταιρεία που διηύθυνε ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχασε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει συμβεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία. Η απώλεια αυτή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε υποαξίες. Όπως μεταδίδει ο Stephen Grey, ανταποκριτής του Reuters, τελευταία κυκλοφορεί ένα αστείο στην Αθήνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα αρχικά της MIG σημαίνουν Money Is Gone!

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο κ. Βγενόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία της Marfin Bank (πριν μετονομαστεί) σε Cyprus Popular Bank. Όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, τα νέα στελέχη της τράπεζας έχουν αποκαλύψει αυτό που θεωρούν ως απόδειξη της τεράστιας έκθεσης σε ελληνικές επιχειρήσεις του ίδιου του κ. Βγενόπουλου σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που εκδίδονταν προς τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της MIG.

Την ίδια στιγμή, οι αναλύσεις της ελληνικής κρίσης, λίγη σημασία έχουν δώσει στις τράπεζες της χώρας. Μια ματιά στη Marfin και τις αναλύσεις του Reuters περί του θέματος είναι αρκετή για να δείξει ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας επιδεινώθηκαν από τις συγκρούσεις συμφερόντων σε ορισμένες τράπεζες και από τη χαλαρή εποπτεία τους από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος αρνείται κάθε ευθύνη και κατηγορεί τις κυπριακές ρυθμιστικές αρχές ότι διεξάγουν μια εκστρατεία σπίλωσης εναντίον του. Τόνισε ότι η αποχώρησή του από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρο της Marfin ήταν μέρος του πραξικοπήματος από τον τότε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Αθανάσιο Ορφανίδη

Σύμφωνα πάντα με το σημερινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, τα μεγαλύτερα άμεσα προβλήματα της Marfin bank προέκυψαν από την απόφαση κουρέματος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία η τράπεζα είχε επενδύσει, και από το ποσό των 3,05 δις. μειώθηκαν σε 720 εκατ. ευρώ. Ήταn η αρχή του τέλους αφού την ίδια στιγμή, η τράπεζα είχε αναλάβει μεγάλο ρίσκο λόγω της έκθεσης της στα ελληνικά ομόλογα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή