«Το ευρωομόλογο είναι ένας μεγάλος άσος στο μανίκι της ΕΕ»
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τη γύριζε μεμιάς 20 χρόνια πίσω και θα περνούσε πολύς καιρός έως ότου επανέλθει σε επίπεδο ζωής σαν το σημερινό
σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο αποκαλούμενος «πατέρας» του ευρώ, καθώς η δική του εργασία περί νομισματικής δυναμικής, τη δεκαετία του ΄70, αποτέλεσε αργότερα το θεμέλιο οικοδόμησης του ευρώ.
Ο κ. Μαντέλ, ωστόσο, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νόμισμα, επισημαίνει ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25% και τονίζει ότι «η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ, αν και ως έναν βαθμό οφειλόταν στις κρατικές δαπάνες, υπήρξε από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως το 2008». «Η ωφέλεια τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε τεράστια, ακόμη κι όταν συνυπολογίζει κάποιος πλέον τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 15%-20% την τελευταία τετραετία» προσθέτει.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος αναλύει πως η Ελλάδα, ακόμη κι αν επέστρεφε στο νόμισμά της και το υποτιμούσε έως και 50% δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους. «Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» τονίζει.
Τέλος, τάσσεται γι άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως «το ευρωομόλογο είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα» και «έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές».