Όλη η αλήθεια για τις αποδείξεις

Το «πλαστικό» χρήμα φέρνει έκπτωση φόρου

Όλη η αλήθεια για τις αποδείξεις
4'

Έκπτωση φόρου έως και 40% φέρνει ο νέος τρόπος συλλογής των αποδείξεων, ένα μέτρο που έχει αλλάξει περισσότερες φορές από τις κυβερνήσεις αυτής της χώρας. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την αρχή του 2014 και θα εφαρμοστούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας στο στόχαστρο τη συναλλαγή των φορολογουμένων με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Όπως αναφέρει η NEWSBOMB κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδίδει μια εγκύκλιο στην οποία θα αναγράφονται ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες δαπάνες εκπίπτουν. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να γίνεται στο τέλος κάθε έτους, με ισχύ την αρχή του επόμενου. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για έκδοση της εγκυκλίου το Φεβρουάριου κάθε έτους, προκειμένου να έχουν κατατεθεί από την πλευρά των φορολογουμένων (και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών) όλες οι εκκρεμείς δηλώσεις και να μην υπάρχει η δικαιολογία για δαπάνες της τελευταίας στιγμής.

Έρχεται η φοροκάρτα

Σύμφωνα με τη NEWSBOMB το νέο σύστημα συλλογής των αποδείξεων θα φέρει μείωση φόρου έως και 40% με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ θα ενεργοποιηθεί περαιτέρω και η λεγόμενη «φοροκάρτα», η οποία παραμένει στη λογική της εθελοντικής χρήσης.

Έτσι, όσοι συναλλάσσονται με ελεύθερους επαγγελματίες και χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα», θα αποκτήσουν ένα «bonus» έκπτωσης 30% - 40%.

Στο στόχαστρο οι επαγγελματικοί κλάδοι «υψηλού κινδύνου»

Σε πρώτη φάση το νέο μέτρο των αποδείξεων θα τεθεί σε ισχύ για συναλλαγές με δικηγόρους, γιατρούς, νοσοκομεία και κλινικές, όπου το Υπουργείο Οικονομικών «βλέπει» μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και στη συνέχεια το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.

Σπαζοκεφαλιά τα κίνητρα!

Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τις δικαιολογίες που βρίσκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να μην κόβουν αποδείξεις και ο καταναλωτής είναι να αποφύγει το «κόστος» του ΦΠΑ 23% ή να «μοιραστεί». Έτσι, το “bonus” του 30%-40% είναι αρκετά πιο υψηλό και πολύ πιο δελεαστικό από το 23% του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, με το νέο μοντέλο οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να συλλέγουν αποδείξεις από καταστήματα και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα από τα super market, αφού οι αποδείξεις εκδίδονται ούτως ή άλλως.

Για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις έως το 25% του εισοδήματός τους. Αν δεν καταφέρουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο ύψος των αποδείξεων, θα υπάρχει πρόστιμο 22% στη διαφορά ανάμεσα στις ύψος των αποδείξεων που έπρεπε να συλλέξουν και σε αυτό που συγκέντρωσαν.

Πάντως, με την εφαρμογή του νέου μέτρου, υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί και το πρόστιμο που επιβάλλεται σε ένα φορολογούμενο, ο οποίος δεν έχει συγκεντρώσει το ύψος των αποδείξεων που απαιτείται.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή του φόρου σε όσους έκαναν χρήση του «πλαστικού» χρήματος, θα δίνεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του επόμενου έτους.

Τι συνιστά η ειδικός

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι οι κατηγορίες εκείνες των φορολογούμενων που θα έχουν τα περισσότερα οφέλη από το νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων.

Σε μια προσπάθεια να «ανακουφίσει» τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που έως σήμερα έχουν σηκώσει τον κύριο όγκο της φορολόγησης, το οικονομικό επιτελείο τους προσφέρει διέξοδο, μέσω της έκπτωσης φόρου από τη συλλογή αποδείξεων.

Όπως εξήγησε στη NEWSBOMB η κ. Ντόρα Τριαντοπούλου, φοροτεχνικός - λογίστρια, οι προϋποθέσεις για να έχει κάποιος έκπτωση φόρου είναι να προσκομίσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του. Η έκπτωση καθορίζεται από το ύψος του εισοδήματός του.

Ειδικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ θα τύχουν έκπτωσης φόρου ίση με 2.100 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσο ανεβαίνει η κλίμακα του εισοδήματος μειώνεται και η έκπτωση φόρου έως το εισόδημα των 42.000 ευρώ το χρόνο, οπότε και μηδενίζεται η έκπτωση.

Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός ή συνταξιούχος έχει ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ. Το ποσό της έκπτωσης μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ αύξησης του ετήσιου εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πότε κι αν θα πάρετε σύνταξη

Ελένη Μενεγάκη: Ο μυστικός αρραβώνας και το μονόπετρο

Ανοίγουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΟΚ: Σε βουλγαρική γιάφκα οι γονείς της Μαρίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή