Προς μερική απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Άρση αναστολής από 1/1/2014 και ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας υπό προϋποθέσεις

Προς μερική απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
2'

Ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί η τρόικα αναφορικά με τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Στη χθεσινή συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη αποφασίστηκε άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από 1/1/2014, κρίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υποχρεώσουν όσους δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν το κάνουν, να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.

Ωστόσο, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση θα προβεί στη θέσπιση μιας ρύθμισης, βάσει της οποίας θα υπάρξει πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που θα αποδεικνύεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο την άρση του προστατευτικού καθεστώτος σε «μερική απελευθέρωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το καθεστώς προστασίας εξετάζεται να υπαχθούν και μικροεπιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους, λαμβάνοντας επιχειρηματικά δάνεια.

Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι προστατευμένοι από τους πλειστηριασμούς, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, θα είναι μόνο όσοι τεκμαίρεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία.

Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Εύλογη, ωστόσο, είναι η απορία για το ποιοι δανειολήπτες χαρακτηρίζονται ως «μεγάλα ψάρια» από το υπουργείο Ανάπτυξης και την τρόικα, αλλά και για το ποιοι θα χαρακτηριστούν και νομοθετικά ως «φτωχοί».

Αναφορικά με το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, χθες, επανεπιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας, με το πρώτο να προτείνει τη μη μεταβολή των υφιστάμενων μισθώσεων, αλλά η απελευθέρωση να αφορά μόνο τις νέες και την τρόικα να ζητεί την πλήρη απελευθέρωση (υφιστάμενων και νέων). Πλέον η απόφαση για το θέμα αυτό μετατίθεται σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρές πιέσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Χατζηδάκης: Είναι άδικο να λες ότι φορολογώ μόνο τα σπίτια

Σκορδάς: Οι οικονομικά αδύναμοι να μην φοβούνται για την Α’ κατοικία

«Απαράδεκτη» η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή