Η διαπραγμάτευση με την τρόικα φέρνει νέα μέτρα το 2014
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται κυβέρνηση και τρόικα να συμφωνήσουν στο πακέτο των μέτρων γα το 2014, θέμα το οποίο είναι το βασικό «αγκάθι» στην τρέχουσα αξιολόγηση του μνημονίου από το κλιμάκιο των δανειστών.
Στις συζητήσεις με τους υπουργούς, η τρόικα έχει φροντίσει να δείξει τα ...δόντια της και επιμένει στη λήψη νέων μέτρων, μολονότι η κυβέρνηση υποστηρίζει από την πλευρά της, την τακτική της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», επισημαίνοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα η ενδεχόμενη λήψη νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και τις όποιες παροχές έχουν απομείνει.
Εκτός από το θέμα του δημοσιονομικού κενού (σ.σ. όπως λέγονται επισήμως τα νέα μέτρα), ανοικτό είναι και το ζήτημα της κινητικότητας/απολύσεων στο Δημόσιο.
Διαθεσιμότητα στο Δημόσιο
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα την Παρασκευή, φαίνεται πως δεν υπήρξαν διαφωνίες ή ενστάσεις στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.
Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε καλή και παραγωγική τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας και τόνισε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος» στη διαπραγμάτευση.
Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.
Τη Δευτέρα, επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.
Φως από το Eurogroup
Ακριβέστερη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα έχουμε την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
Η τρόικα επιμένει γα μέτρα ύψους 2,5 δισ ευρώ το 2014, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, αν και ξεκίνησε από τα 500 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να ανέβει λίγο υψηλότερα, αλλά μάλλον όχι μέχρι τα 2 δισ. ευρώ που εμφανίζεται πρόθυμη να «υποχωρήσει» η τρόικα.
Πριν από το Eurogroup μεσολαβεί χρονικά το ραντεβού του υπουργού Οικονομκών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα. Τις προηγούμενες ημέρες, η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και επιπλέον χρόνο για να τα επεξεργαστεί.
Η τρόικα ολοκληρώνει έως την Κυριακή τον πρώτο κύκλο επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά θεωρείται απίθανο να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της για το ύψος των νέων μέτρων που ζητά για το 2014, αλλά και για τους τομείς όπου αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Ασφαλιστικό, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η μείωση των συντάξεων στα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), ήδη από τις αρχές του 2014.
Ενδεικτική, πάντως, των προθέσεων των δανειστών είναι η απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της «Δράσης» Θεόδωρου Σκυλακάκη για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Αν και οι νέες -μειωμένες στις περισσότερες περιπτώσεις- αξίες έπρεπε να εφαρμοστούν από το 2012, παίρνουν αναβολή ως το 2016, εάν βεβαίως μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλούς φόρους.
Διαβάστε επίσης:
Όλι Ρεν: Από το 2016 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή
Ασφαλιστικό: Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες