Εξέγερση στη Γερμανία αν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται ότι καμία άλλη χώρα δεν θα δεχόταν τόσο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα

Εξέγερση στη Γερμανία αν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας
2'

Σε μια προσπάθεια προσωπικής του εξιλέωσης ενόψει εκλογών ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς επιχειρεί να εμφανιστεί αρεστός προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Λέει «ναι» στην πολιτική ανάπτυξης και την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά «όχι» στα ευρωομόλογα μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, στον απόηχο της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι οι συνέπειες επιβάρυναν του φτωχούς Έλληνες, ενώ τόνισε ότι αν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί στη Γερμανία ή τη Γαλλία, θα είχε ξεσπάσει εξέγερση στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν μίλησε στους ευρωβουλευτές για την πολιτική του ατζέντα και στάθηκε ιδιαίτερα στη γεφύρωση των αντιθέσεων μεταξύ Βορρά και Νότου- αντιθέσεις που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Επιπλέον, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε για μία ακόμη φορά αντίθετος, όπως υποστηρίζει, σε μία πολιτική που εστιάζει αποκλειστικά στη λιτότητα, παραβλέποντας την αναπτυξιακή διάσταση.

«Αυτό που ζήτησα είναι να βλέπουμε την δημοσιονομική πειθαρχία και την πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» τονίζει ο Γιούνκερ.

Στις δηλώσεις του μάλιστα υπερτόνισε ότι ήταν αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν.

Και πάντοτε αντιδρούσα, αν και δεν το εξέθετα στη δημοσιότητα, σε συμπεριφορές που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι αν είχαν εφαρμοστεί σε άλλη χώρα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα θα είχε γίνει εξέγερση:

«Προσπάθησα να στηρίξω κυρίως εκείνους που υπέφεραν από την κρίση. Για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας: βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί Έλληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν.

Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη.

Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους».

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Welle: Αναπτύσσεται η οικονομία, αλλά η κρίση δεν πέρασε

Reuters: Οι επενδυτές αναμένουν μία ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας

Η έξοδος στις αγορές απαιτεί νέα μέτρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή