"Αδύναμη" η Πασχαλινή αγορά
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η αγορά , καθώς τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις...
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η αγορά , καθώς τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται ότι μπορούν να αμβλυνθούν ούτε και κατά την επερχόμενη περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Το καταναλωτικό κοινό , εμφανίζεται οικονομικά αδύναμο για πασχαλινές αγορές , καθώς οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχουν μειώσει κατακόρυφα την αγοραστική δύναμη , ενώ παράλληλα έχουν ήδη αρχίσει να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις της πλειοψηφίας των καταναλωτών, την ίδια περίοδο που ο τραπεζικός δανεισμός έχει καταστεί απαγορευτικός, ενώ και οι πιστωτικές κάρτες βρίσκονται στο κόκκινο.
Ήδη περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και το φαινόμενο της μη πληρωμής δόσεων αρχίζει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος Φεβρουαρίου ήταν 117 δισ. ευρώ .
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους ,πάντως, τουλάχιστον όσοι δεν βρίσκονται ακόμη σε οικονομική εξαθλίωση , όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος , στο πρώτο δίμηνο του 2011 κατέβαλαν προσπάθειες να ξεπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες και κατέβαλαν έναντι των οφειλών τους περίπου 500 εκατ. ευρώ, με προφανή στόχο να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες των τραπεζών και να ξεμπλοκάρουν τις πιστωτικές τους κάρτες . Και βέβαια τα χρήματα αυτά έλειψαν από την αγορά. Αν και το προσεχές διάστημα συνεχιστεί αυτή η τάση , τότε θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ιδιωτική κατανάλωση , αυξάνοντας τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Μπροστά σ αυτή την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση οι επιχειρήσεις επιχειρούν να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό , με τον παραδοσιακό τρόπο της διενέργειας μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων , που αυτήν την περίοδο ανάλογα με το είδος των αγαθών κυμαίνεται από 20% έως και 80%!
Παρά τις προσφορές αυτές, όμως, η αγοραστική κίνηση παραμένει πολύ χαμηλή και όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Η κρίση έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους του εμπορίου, ακόμη και τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων, τα ηλεκτρονικά είδη, τα είδη σπιτιού, τα έπιπλα και φυσικά τα είδη ένδυσης και υπόδησης.
Οι καταστηματάρχες πλέον, όπως οι ίδιοι τονίζουν δεν μπορούν να ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου τους, ούτε και τη Μεγάλη Εβδομάδα, που παραδοσιακά αποτελούσε μια περίοδο με αυξημένη κίνηση στην αγορά και εκτιμούν ότι ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς φέτος, θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι που και πάλι ήταν κακή περίοδος κατά 15% - 20%, εκτιμήσεις άλλωστε που ήδη επιβεβαιώνονται και από την συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού που αποφεύγει τις αγορές.
Η δραματική μείωση της κατανάλωσης και η αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης την επιχειρήσεων , αποτυπώνεται και στους λεγόμενους δείκτες ασφυξίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν το Φεβρουάριο του 2011 σε 182 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 365% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα , ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 25 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 211% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου η μαύρη λίστα του Τειρεσία στην οποία ήδη βρίσκονται σχεδόν 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχώς μεγαλώνει.
Πηγή: newscode.gr