Με άδειες αποσκευές γύρισε ο Χαρδούβελης από το Eurogroup
Όχι μόνο δεν «έδωσαν» τίποτα οι δανειστές αλλά, αντίθετα, έκαναν συστάσεις στην ελληνική αποστολή ότι δεν ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα
Για άλλη μια φορά η ελληνική αποστολή «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη». Έχουμε κάνει μόνο τα μισά από αυτά που ζητούν οι δανειστές και η κυβέρνηση περίμενε ότι θα μας που "ναι" σε φοροελαφρύνσεις!
Με τις πιέσεις των δανειστών για τρίτο δάνειο και υποσχέσεις ότι όλα τα θέματα θα ανοίξουν στην Αθήνα τελείωσε το Eurogroup στο Μιλάνο.
Το οικονομικό επιτελείο πίστευε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δείξουν πολιτική "ανοχή" στην ελληνική κυβέρνηση και θα τους προσέφερε μια δήλωση που θα έδινε στο Μαξίμου μια ακόμα "ανάσα" ζωής.
Όχι μόνο δεν μας έδωσαν τίποτα, αλλά μας πίεσαν περισσότερο ενόψει της επίσκεψης της τρόικα στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι δεσμεύσεις που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει η Ελλάδα ξεπερνούν τις 550 και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κάτι παραπάνω από τις μισές, το 55%.
Σε αυτό το σημείο "πατάνε" οι δανειστές και θεωρούν ότι μας έχουν κάνει ..χάρη! Πότε; Τον Αύγουστο όταν μας έδωσαν τη δεύτερη υποδόση του 1 δις. Θεωρούν δηλαδή, ότι δεν αξίζαμε να πάρουμε αυτό το ποσό, αφού δεν ήμασταν εντάξει απέναντί τους, παρά τις δεσμεύσεις που τους είχε δώσει ο Γκ. Χαρδούβελης.
Τα μέτωπα στην Αθήνα
Δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικές ανάγκες, "κόκκινα" δάνεια, πλειστηριασμοί και ασφαλιστικό είναι ανάμεσα στα βασικότερα σημεία, τα οποία θα ανοίξουν οι "τροϊκανοί".
Ο Γκ. Χαρδούβελης μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πιέσεις του Μάριο Ντράγκι για νέο δάνειο και χρηματοδοτικό κενό μετά το 2014, όταν και λήγει το πρόγραμμα της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Εκεί τεθεί επί τάπητος το θέμα του νέου δανείου για να καλυφθούν οι "τρύπες" των επόμενων ετών.
"Συναγερμός" για τα έσοδα
Η επιστροφή της τρόικα συμπίπτει χρονικά (όχι τυχαία) με τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης του φόρου εισοδήματος. Τότε θα δουν αν τα έσοδα θα "αντέξουν" φέτος και αν θα απαιτηθούν νέα μέτρα ή αλλαγές άλλων.
Τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους έδειξαν ότι είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 2 δις ευρώ και 325 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Αυτά τα νούμερα έχουν σημάνει "συναγερμό" στο οικονομικό επιτελείο, αφού βλέπουν ότι τα μόνα που αποδίδουν είναι τα φορολογικά έσοδα, δείγμα ότι ο μόνος που πληρώνει είναι ο απλός κόσμος.
Οι χαμηλότερες επιδόσεις έναντι της περυσινής χρονιάς, παρά τα υψηλότερα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι φορολογικά έσοδα, οφείλονται, κυρίως, σε 2 λόγους:
1ος. Πέρυσι, μεταφέρθηκαν, ήδη από τον Ιούλιο, αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα έσοδα.
2ος. Πέρυσι, οι επιστροφές φόρων ήταν 45% χαμηλότερες από την αντίστοιχη εφετινή περίοδο, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα των εσόδων.
Στο Υπουργείο οικονομικών αποδίδουν τις αποκλίσεις στα έσοδα σε σχέση με τους στόχους, στην παράταση καταβολής των δόσεων του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, θα έπρεπε να έχουν ήδη εισπραχθεί 2 δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 884 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Και πάλι όμως, ακόμα και αυτά να είχαν εισπραχθεί, θα έπεφταν έξω τα έσοδα κατά 1 δις!
Το χρέος
Ο Γκ. Χαρδούβελης μιλώντας στο ΑΠΕ, μετά το Eurogroup, ανέφερε ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί σε επίσημο επίπεδο μετά τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Τότε δηλαδή, θα γνωρίζουμε αν τα "ευαγή" ιδρύματα θα χρειαστούν και νέα λεφτά.
Όπως έχουμε γράψει ξανά στο Newsbomb, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που δεν την αναφέρει η κυβέρνηση: στα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός, θα κατατεθεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Οι δανειστές πιέζουν συνεχώς για ριζικές αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω - κάτω. Αν πεισθούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα δημιουργούν νέα ελλείμματα και κατ' επέκταση νέες τρύπες στον προϋπολογισμό, δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το χρέος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προσδοκίες της κυβέρνησης για μείωση του χρέους πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα άλλαζε τα δεδομένα στην οικονομία, έπεσαν έξω.
Διαβάστε επίσης:
Πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, η τρόικα στην Αθήνα