«Ναι» της Γερμανίας σε ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Η Γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι...
1'

Η Γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΔΝΤ και σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, είναι έτοιμες να δεχτούν μία «ήπια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει επιμήκυνση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία θα είχε ως συνέπεια να υπάρξουν απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.

«Σε μας δεν είναι γνωστή μία τέτοιου είδους απόφαση», ήταν η αντίδραση κυβερνητικών κύκλων στο Βερολίνο για τα υποστηριζόμενα στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο διάστημα διατυπώνεται όλο και εντονότερα, από πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας, το αίτημα για επιβάρυνση και των ιδιωτών επενδυτών για το χρέος της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην «Handelsblatt Online»:«Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει τώρα να επωμισθούν ένα αξιοσέβαστο ποσό και να παραιτηθούν από ένα μέρος των κερδών τους, έχουν κερδίσει αρκετά μέχρι τώρα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο οικονομολόγος Λαρς Φελς, της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ανέφερε στη χρηματιστηριακή εφημερίδα «Bursenzeitung» ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Φελς πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση, αλλά όχι με τη μορφή νέων πακέτων βοήθειας, αλλά με μία αναδιάρθρωση, η οποία, όπως εκτιμά, θα έχει ελεγχόμενες συνέπειες.

«Δεν αναμένεται από ένα «κούρεμα» να καταρρεύσει κάποια τράπεζα της Γερμανίας ή της Γαλλίας», κατέληξε ο κ. Φελς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή