Οι παγίδες του ενιαίου μισθολογίου

Δραστικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά και μεγάλες παγίδες...

2'

Δραστικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά και μεγάλες παγίδες για τις απολαβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, με κυριότερη αυτή της κατάργησης των δώρων και των επιδομάτων .

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εδώ και καιρό την εναρμόνιση του των μισθών στο δημόσιο τομέα με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, απόφαση άλλωστε που αναφέρεται ρητά και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση νέου ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, το οποίο μάλιστα θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα Ιούλιο.

Όπως είναι εμφανές, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης λαμβάνεται καθαρά και μόνο με στόχο την δραστική μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο, προβλέπει την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων (περισσότερων από 50), αλλά και την ενσωμάτωση όσων απομείνουν (το πολύ 2-3) στο βασικό μισθό.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι με το ενιαίο μισθολόγιο θα επέλθει δικαιοσύνη, καθώς θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο. Η εξίσωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο, όμως, έχει αποφασισθεί να γίνει προς τα κάτω με την δραστική μείωση των σημερινών απολαβών των εργαζομένων σε ορισμένα υπουργεία και κυρίως στο Οικονομικών και στο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ εάν υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα πάνω θα είναι μόνο για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η μεγάλη παγίδα, όμως, έχει στηθεί για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Με δεδομένη την απόφαση για εξίσωση του εργασιακού καθεστώτος του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που δεν θα αφορά μόνο τους μισθούς αλλά και συνολικά το «θεσμικό πλαίσιο», είναι βέβαιο ότι θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, τουλάχιστον με την σημερινή τους μορφή και ύψος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε στους γενικούς και απαρέγκλιτους όρους του Μνημονίου, γίνεται σαφέστατα λόγος για μείωση του εργασιακούς κόστους στην χώρα μας, ως αναγκαίο μέτρο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Πηγή: www.newscode.gr

Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή