Λίπσκι: «Απομονωμένη» η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης

Έλλειψη ανταγωνιστικότητας, οικονομική «απομόνωση» εντός ευρωζώνης και...
1'

Έλλειψη ανταγωνιστικότητας, οικονομική «απομόνωση» εντός ευρωζώνης και διασπασμένο φορολογικό σύστημα είναι για τον προσωρινό γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζον Λίπσκι το τρίπτυχο που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Ειδικότερα, ο κ. Λίπσκι, μετά από συνομιλίες που είχε με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση του ελληνικού χρέους, επισήμανε ότι η κρισιμότητα δε οφείλεται στο επίπεδο του χρέους της Ελλάδας και πρόσθεσε: « Το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ελληνική οικονομία είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας που έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις.

Επίσης, ο προσωρινός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μιλώντας στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου τόνισε ότι: «Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας είναι διασπασμένο στη βάση του. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορθωθεί. Δεν είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης»

Συνεχίζοντας ότι κ. Λίπσκι υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία απέτυχε να επωφεληθεί από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και είναι στην πραγματικότητα «απομονωμένη» στους κόλπους της και κατέληξε λέγοντας:

« Οι Έλληνες "είναι στη θεωρία στην ενιαία αγορά, αλλά στην πράξη έχουν μείνει απ' έξω. Το ποσοστό των εξαγωγών τους στο ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στη ζώνη του ευρώ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή