Ανησυχία για ντόμινο στην Ευρωζώνη
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι διεθνείς χρηματαγορές...
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι διεθνείς χρηματαγορές λόγω των «τριγμών» στις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Παράλληλα έντονος είναι ο προβληματισμός και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αμερικανική οικονομία και για τις προοπτικές των αγορών της.
Τα spreads δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας ανεβαίνουν διαρκώς και οι πρωθυπουργοί των χωρών αυτών κύριοι Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να δείξουν στις αγορές ότι κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Για 8η συνεχόμενη συνεδρίαση το ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε ελεύθερη πτώση με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996 και να «παίζει»... πλέον με τις 1.000 μονάδες. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη «βουτιά» στην ανησυχία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα «ανακύκλωσης» του ελληνικού χρέους και για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Ο γενικός δείκτης της ελληνικής χρηματαγοράς, έκλεισε χθες στις 1.101,53 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 3,74%.
Ασφυκτικές πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία
Κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν τα επιτόκια δανεισμού των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ ακολούθησε και η Γαλλία.
Όλα αυτά εν μέσω έντονης ανησυχίας, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους να στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι στερεή και δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους.
Τα spreads της Ισπανίας έσπασαν ξανά το φράγμα των 400 μονάδων βάσης ενώ της Ιταλίας άγγιξαν τις 390 μονάδες. Για πρώτη φορά από την εισαγωγή στην ΟΝΕ η διαφορά των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους έφτασε τις 78 μονάδες.
Τρεμόντι και Γιούνκερ δεν ανακοίνωσαν κάποια αλλαγή πολιτικής μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο. "Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στους δημοσιογράφους. Ο Τρεμόντι έκανε λόγο περί "μακράς και καρποφόρας συζήτησης" κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό την ουσία όσων ειπώθηκαν.
«Η ιταλική οικονομία είναι υγιής παρά την κρίση» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ανταποκρινόμενος στην έκκληση των κοινωνικών εταίρων για «ώθηση της ανάπτυξης» ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ για δημόσια έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές του Νότου ενώ προανήγγειλε ενίσχυση της βιομηχανίας, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του χρέους.
Ο Iσπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για εξελίξεις αδικαιολόγητες με βάση τα οικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη στα δυο αυτά κράτη μέλη.