Οκλαχόμα: Λιγότερα τα θύματα από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο
Στους 24 μείωσαν τον επίσημο απολογισμό των επιβεβαιωμένων νεκρών, από 51, οι αρχές της Οκλαχόμα μετά το καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου από την προάστιο Μουρ, εχθές Δευτέρα.
«'Εχουμε καλά νέα. Ο αριθμός αυτή τη στιγμή είναι 24», δήλωσε η Έιμι Έλιοτ, υψηλόβαθμη τοπική αξιωματούχος. «Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός που έκανε λόγο για 51 νεκρούς μπορεί να περιελάμβανε και μερικούς που είχαν καταγραφεί δύο φορές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Έλιοτ, όλες οι σοροί, εκτός από τρεις, έχουν αναγνωριστεί και επιστρέφονται στις οικογένειες των θυμάτων.
Εκτιμάται ωστόσο ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.
Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθεις ανεύρεσης επιζώντων στα συντρίμμα σπιτιών, σχολείων και ενός νοσοκομείου.
Ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν από τους ανέμους έως και 320 χλμ. την ώρα. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε το Μουρ, ένα προάστιο περίπου 55.000 κατοίκων, στις 15:01 τοπική ώρα και παρέμεινε εκεί για περίπου 45 λεπτά. Περίπου 120 άνθρωποι νοσηλεύονται.
Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα "σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής" και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο αναζητώντας τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο--κυρίως στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί 24 μαθητές.
Η πόλη Μουρ, με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο της Μουρ.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων.
Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.
Διαβάστε επίσης: