Προφυλάκιση του Μόρσι για «συνωμοσία με τη Χαμάς»
Την προφυλάκιση του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, για φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, όπως και για την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή, διέταξε δικαστήριο του Καΐρου.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο κ. Μόρσι, καταδίκασε την απόφαση μιλώντας για «επιστροφή στο καθεστώς Μουμπάρακ».
Ο ανατραπείς πρόεδρος, ο οποίος κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε ταυτόχρονα επισήμως υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών.
Η σχετική απόφαση εκδίδεται την επομένη του κλεισίματος από τις αρχές της Χαμάς των γραφείων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Arabiya και του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Maan στη Γάζα με αιτιολογία τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων στο θέμα της εκστρατείας δυσφήμισης της Χαμάς για το ρόλο της όσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο».
Σύμφωνα με εργαζόμενο στο Maan και με αξιωματούχο της Χαμάς, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έκλεισε προσωρινά διότι μετέδωσε είδηση, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς είχε προσφέρει καταφύγιο σε ξενοδοχείο της Γάζας σε αξιωματούχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου.
Η Χαμάς εντείνει από τις 3 Ιουλίου τις διαψεύσεις ειδήσεων που μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης για την εμπλοκή της στις ταραχές στην Αίγυπτο, στο πλευρό των υποστηρικτών του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου.
Στις 23 Ιουνίου αιγυπτιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η σουνιτική Χαμάς και η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχαν εμπλακεί στην απόδραση κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Μόρσι, στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην Ισμαϊλίγια, βορειοανατολικά του Καΐρου, είχε ζητήσει από την εισαγγελία να διενεργήσει έρευνα για την απόδραση η οποία είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2011 στη φυλακή Ουάντι Νατρούν, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Τότε ο κ. Μόρσι είχε δηλώσει πως ο ίδιος και 33 ακόμη μέλη της Αδελφότητας δεν είχαν αποδράσει αλλά «κάτοικοι τους είχαν ανοίξει τις πόρτες της φυλακής».
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι χιλιάδες κρατούμενοι είχαν εξουδετερώσει τους φρουρούς τους στη φυλακή και στη συνέχεια είχαν διασκορπιστεί στις γύρω πόλεις και χωριά.