Διαδηλώνουν για να παίρνουν μισθό έστω 100 δολάρια το μήνα!
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μονάδες υφαντουργίας στο Μπανγκλαντές διαδήλωσαν σήμερα αξιώνοντας κατώτατο μισθό ύψους 100 δολαρίων ΗΠΑ και περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συμπλοκές που σημειώθηκαν με την αστυνομία.
Σε έως και 200.000 υπολογίζονται οι εργάτες που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με τον Άμπντουλ Μπάτεν, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Γκαζιπούρ, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα και στην οποία υπάρχουν πολλές εκατοντάδες μονάδες υφαντουργίας.
Περίπου 300 από αυτές τις μονάδες είχαν κλείσει σήμερα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίθεση από τους διαδηλωτές, δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της Γκαζιπούρ, Μουσταφιζούρ Ραχμάν.
"Η κατάσταση είναι πολύ εκρηκτική. Η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό και έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των ανεξέλεγκτων εργατών", πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι πολλές δεκάδες διαδηλωτές και μερικοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συμπλοκές.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και άλλες πηγές της αστυνομίας, οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 50, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν στους αστυνομικούς, πετώντας σπασμένα τούβλα.
Οι διαδηλώσεις σε διαμαρτυρία για τους χαμηλούς μισθούς και τις κακές συνθήκες εργασίας συγκλονίζουν τον τομέα της υφαντουργίας στο Μπανγκλαντές μετά τον θάνατο 1.100 ανθρώπων —στην πλειονότητά τους εργάτριες— τον Απρίλιο από την κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα, το οποίο στέγαζε μονάδες υφαντουργίας, στο προάστιο Σαβάρ, 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα.
Στο Σαβάρ οι εξοργισμένοι εργάτες πυρπόλησαν σήμερα τουλάχιστον δύο μονάδες, δήλωσε ο Ρέαζ-Μπιν-Μαχμούντ, αντιπρόεδρος της ένωσης εργοστασιαρχών και εξαγωγέων ρούχων του Μπανγκλαντές.
Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κέντρο εφέδρων της αστυνομίας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της Ντάκα, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, ενώ έσπασαν και τρία όπλα, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ραφικούλ Ισλάμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τέλος στην βιομηχανική ζώνη Τετζάον στην Ντάκα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία μπροστά από την έδρα της ένωσης κλωστοϋφαντουργών, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο Σαχίντουλ Ισλάμ Σαμπούζ, συνδικαλιστικό στέλεχος, προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα δεν αυξάνονται οι μισθοί.
"Τα 100 δολάρια που ζητούμε είναι το ελάχιστο. Ένας εργάτης χρειάζεται πολύ περισσότερα για να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς", σημείωσε.
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν εξάλλου σήμερα τους δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα Ντάκα με το βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία για πολλές ώρες.
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγή ρούχων παγκοσμίως και προμηθεύει ιδίως μεγάλες επώνυμες εταιρείες όπως η αμερικανική Walmart, η γαλλική Carrefour ή ακόμη η σουηδική H&M. Ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία του Μπανγκλαντές, με περισσότερες από 4.500 μονάδες, αντιπροσωπεύει το 80% των ετήσιων εξαγωγών της χώρας, ύψους περίπου 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως ο μισθός της μεγάλης πλειονότητα των 3 εκατομμυρίων εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες ανέρχεται σε ποσό αντίστοιχο των 38 δολαρίων (3.000 τάκα) έπειτα από τριμερή συμφωνία μεταξύ των συνδικάτων, της κυβέρνησης και των κατασκευαστών, η οποία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2010.
Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση συνέστησε μια ειδική ομάδα εργασίας για να εξετάσει τους μισθούς στον τομέα και τα συνδικάτα ζήτησαν κατώτατο μισθό ύψους 100 δολαρίων (8.114 τάκα).
Οι εργοστασιάρχες απέρριψαν το αίτημα αυτό, σημειώνοντας ότι μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς μόνον κατά 20% στα 3.600 τάκα, λόγω της δυσχερούς παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας.